piątek, 21 listopada 2025

Torcik " kokosowe szaleństwo"

Dzień dobry 🙂 

Za parę godzin zaczyna się weekend i trzeba pomyśleć o czymś słodkim i smacznym. Ja jutro będę piec ciasteczka i ciastko do pracy,a dziś zaproponuję Wam prosty ale jakże urokliwy i smakowity torcik. Ja go przygotowałam już kilka tygodni temu na imieniny męża, ale jakoś nie złożyło się, żeby Wam go pokazać. Ale przecież w nieskończoność nie może część na publikację,a weekend to dobry czas na taki torcik. Zgodzicie się ze mną? U mnie torcik o smaku kokosowym, bo mąż bardzo lubi ten smak, ale sądzę że każdemu posmakuje taka wersja. Ja w każdym razie serdecznie polecam! Udanego weekendu 🥰 




Biszkopt:

4 jajka rozm. M 

4 łyżki mąki pszennej 

4 łyżki mąki ziemniaczanej 

8 łyżek cukru ( ja dałam 4)

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka oleju kokosowego 

Masa z wafelkami kokosowymi:

250 g ricotty 

200 g sera na sernik 

65 g wafelków kokosowych 

3 łyżeczki żelatyny 

5 plastrów ananasa z puszki 

2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:

300 g śmietany kremówki 

1 łyżeczka cukru pudru 

Ok. 350 g cienkich wafelków kokosowych 

5-6 pralin kokosowych 

Wstążka 



Biszkopt:


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki, oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Olej rozpuścić i ostudzić.

Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.

Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając.

Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Odłożyć na bok na całą noc.

Krem z wafelkami:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

Wafelki zmielić w malakserze lub blenderze z ostrzami. 

Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder i pokruszone wafelki. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie wlewać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników.

Składanie tortu:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć do zalewą z ananasa i nałożyć połowę masy serowej. Ułożyć pokrojonego w kostkę ananasa (2,5 plastra) i umieścić drugi blat. Wykonać takie same czynności jak w przypadku pierwszego blatu. Nałożyć ostatni blat. Wstawić do lodówki na 2- 3 godziny.

Następnie ubić śmietanę na sztywno z odrobiną cukru. Nałożyć cienką warstwą na boki i wierzch tortu. Dookoła ustawić cienkie wafelki i związać torcik wstążką. Na wierzchu zrobić rozetki z pozostałej bitej śmietany. Udekorować pralinkami. Smacznego.












2 komentarze: