Dzień dobry 🙂
Za parę godzin zaczyna się weekend i trzeba pomyśleć o czymś słodkim i smacznym. Ja jutro będę piec ciasteczka i ciastko do pracy,a dziś zaproponuję Wam prosty ale jakże urokliwy i smakowity torcik. Ja go przygotowałam już kilka tygodni temu na imieniny męża, ale jakoś nie złożyło się, żeby Wam go pokazać. Ale przecież w nieskończoność nie może część na publikację,a weekend to dobry czas na taki torcik. Zgodzicie się ze mną? U mnie torcik o smaku kokosowym, bo mąż bardzo lubi ten smak, ale sądzę że każdemu posmakuje taka wersja. Ja w każdym razie serdecznie polecam! Udanego weekendu 🥰
Biszkopt:
4 jajka rozm. M
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru ( ja dałam 4)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju kokosowego
Masa z wafelkami kokosowymi:
250 g ricotty
200 g sera na sernik
65 g wafelków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
5 plastrów ananasa z puszki
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
300 g śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
Ok. 350 g cienkich wafelków kokosowych
5-6 pralin kokosowych
Wstążka
Biszkopt:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki, oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Olej rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.
W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.
Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając.
Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Odłożyć na bok na całą noc.
Krem z wafelkami:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
Wafelki zmielić w malakserze lub blenderze z ostrzami.
Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder i pokruszone wafelki. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie wlewać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników.
Składanie tortu:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć do zalewą z ananasa i nałożyć połowę masy serowej. Ułożyć pokrojonego w kostkę ananasa (2,5 plastra) i umieścić drugi blat. Wykonać takie same czynności jak w przypadku pierwszego blatu. Nałożyć ostatni blat. Wstawić do lodówki na 2- 3 godziny.
Następnie ubić śmietanę na sztywno z odrobiną cukru. Nałożyć cienką warstwą na boki i wierzch tortu. Dookoła ustawić cienkie wafelki i związać torcik wstążką. Na wierzchu zrobić rozetki z pozostałej bitej śmietany. Udekorować pralinkami. Smacznego.





Cudny torcik 😍 udanego weekendu 😘
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe. Na pewno torcik smakuje przepysznie.
OdpowiedzUsuń