środa, 24 września 2025

Prosta zupa krem z kalafiora z perłowym kuskusem

Dzień dobry 🙂 

Myślę, że ta zupa może być takim pomostem pomiędzy latem i jesienią. Pewnie się zastanowiacie skąd taki pomysł. Kalafior to chyba jedno z bardziej letnich warzyw,a ciepła zupa to zawsze dobry pomysł w chłodnym czasie. I tak mi się skończyło. Kalafior może być oczywiście mrożony. W żaden sposób nie wpłynie na smak waszej zupy,a mrożonka to zawsze dobry pomysł aby nie marnować produktu. Można wykorzystać tylko część paczki a resztę odłożyć na później. A Wy korzystacie z mrożonych warzyw? Dajcie znać w komentarzach 🙂




1 mała pietruszka 

130 g pora ( biała część)

450 g kalafiora 

2 łyżki oleju 

320 g ziemniaków ( waga po obraniu)

330 g ugotowanego perłowego kuskusu 

1 łyżeczka soli 

2 litry y


Por i pietruszkę dokładnie umyć.  Grubsza pokroić ( pietruszki nie trzeba obierać). 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.

Do rondla wlać olej, rozgrzać. Wrzucić por i pietruszkę, zeszklić.

Następnie dodać kalafior ( nie rozmrażać) oraz ziemniaki. Po 2 minutach dodać wodę oraz sól. Przykryć pokrywką i zagotować.

Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw.

Zmiksować blenderem na gładko i dodać kuskus perłowy, wymieszać. Smacznego.

Z podanych składników wyszły mi 4 porcje zupy po 560 g i 241 kcal jedna porcja.








3 komentarze:

  1. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Ale mogłabym zaryzykować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też chciałabym spróbować takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny krem z kalafiora,wygląda smakowicie 😋 Mrożę warzywa,teraz cukiń sporo więc zrobiłam paczki krojonej w kostkę na leczo czy zupę z cukini na zimę,nawet swoją marchew z działki mrożę i jest do zupy na zimowe dni 🙂

    OdpowiedzUsuń