Dzień dobry 🙂
Pomimo że to poniedziałek to proponuję Wam dziś proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek. Być może pamiętacie gdy w zeszły poniedziałek mówiłam Wam, że upiekłam ciasto jogurtowe ze śliwkami. I myślę że dziś pora aby je pokazać...tym bardziej że mam spory zapas przepisów, które zwykle mi się przeterminowanują 🥴 w takim sensie, że nie nadążam ich publikować w momencie gdy jest sezon na dany produkt lub jest jakiś szczególny okres w kalendarzu... jednakże w tym sezonie śliwkowym postanowiłam że się wyrobię na czas z połysku na ten owoc. I tak oto kolejne ciasto ze śliwkami. A za parę dni pokaże pomysł na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Póki co zapraszam na jogurtowe ciasto 🙂
Udanego tygodnia 😘
100 g margaryny roślinnej
100 g erytrolu zmielonego na puder
50 g drobnego cukru
3 jajka rozm M
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g jogurtu naturalnego
200 g śliwek ( waga bez pestek)
Kruszonka:
20 g cukru
30 go masła
30 go mąki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć margarynę, dodać oba rodzaje cukru i ucierać na jasny krem.
Następnie dodawać po 1 jednym jajku i ucierać do jego wchłonięcia. Dodać jogurt i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać.
Ułożyć śliwki rozcięciem do góry.
Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie wymieszać.
Kruszonkę wyłożyć na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,po paru minutach uwolnić z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.
Moja mama bardzo lubi to ciasto.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto tego typu.
OdpowiedzUsuńPysznie, w sam raz na jesień, do herbatki. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że mój piecyk jest niefunkcjonalny bo z chęcią upiekłabym to ciasto. U nas w tym roku jest bardzo dużo śliwek aż nie wiadomo co z nimi robić. A takie słodziutkie że zajadamy się nimi na surowo 😁 muszę pokazać ten przepis mojej mamie, może jej uda się go zrobić. Zrobiłaś mi ogromnego smaka! Kocham ciasta z kruszonką. Wszystkiego dobrego moja droga ❤️
OdpowiedzUsuńale Ci pięknie to ciasto wyrosło - no prezentuje się mistrzowsko
OdpowiedzUsuń