poniedziałek, 22 września 2025

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Pomimo że to poniedziałek to proponuję Wam dziś proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek. Być może pamiętacie gdy w zeszły poniedziałek mówiłam Wam, że upiekłam ciasto jogurtowe ze śliwkami. I myślę że dziś pora aby je pokazać...tym bardziej że mam spory zapas przepisów, które zwykle mi się przeterminowanują 🥴 w takim sensie, że nie nadążam ich publikować w momencie gdy jest sezon na dany produkt lub jest jakiś szczególny okres w kalendarzu... jednakże w tym sezonie śliwkowym postanowiłam że się wyrobię na czas z połysku na ten owoc. I tak oto kolejne ciasto ze śliwkami. A za parę dni pokaże pomysł na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Póki co zapraszam na jogurtowe ciasto 🙂

Udanego tygodnia 😘 




100 g margaryny roślinnej 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

50 g drobnego cukru 

3 jajka rozm M 

250 g mąki pszennej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

200 g jogurtu naturalnego 

200 g śliwek ( waga bez pestek)

Kruszonka:

20 g cukru 

30 go masła 

30 go mąki 


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przełożyć margarynę, dodać oba rodzaje cukru i ucierać na jasny krem. 

Następnie dodawać po 1 jednym jajku i ucierać do jego wchłonięcia. Dodać jogurt i wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać.

Ułożyć śliwki rozcięciem do góry. 

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć składniki na kruszonkę i kilka razy pulsacyjnie wymieszać.

Kruszonkę wyłożyć na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,po paru minutach uwolnić z formy i zostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego.








5 komentarzy:

  1. Pysznie, w sam raz na jesień, do herbatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że mój piecyk jest niefunkcjonalny bo z chęcią upiekłabym to ciasto. U nas w tym roku jest bardzo dużo śliwek aż nie wiadomo co z nimi robić. A takie słodziutkie że zajadamy się nimi na surowo 😁 muszę pokazać ten przepis mojej mamie, może jej uda się go zrobić. Zrobiłaś mi ogromnego smaka! Kocham ciasta z kruszonką. Wszystkiego dobrego moja droga ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci pięknie to ciasto wyrosło - no prezentuje się mistrzowsko

    OdpowiedzUsuń