wtorek, 5 lipca 2022

Tort rocznicowy

Witajcie:)

Przyszedł wreszcie czas na pokazanie tegoroczne tortu z okazji rocznicy ślubu. Może nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny. I chociaż bardzo podobają mi się torty w stylu angielskim uważam  że w obecnym czasie taka dekoracja to strata kasy...bądźmy szczerzy ile osób zjada cały kawałek tortu wraz z masą cukrową? Część osób zje jej odrobinę, ale w większości wszystko zostaje na talerzyku. A przecież taki składnik swoje kosztuje niezależnie od tego czy przygotowuje my masę sami czy kupujemy gotową. A przy dzisiejszych cenach nie można pozwolić na marnotrawstwo. Myślałam też aby ozdobić tort świeżymi różami, ale zaraz naszła mnie myśl, że to jeszcze większe marnotrawstwo...dlatego postawiłam na całkowicie jadalną dekoracje. I wyszło całkiem nie najgorzej.  A i tak najważniejsze, żeby tort był przygotowany z miłością, to wtedy każdy tort jest piękny. A Wy co sądzicie o tym? Udanego dzionka:)





Biszkopt:

4 jajka rozm. M

100 g orzechów włoskich 

100 g mąki 

8 łyżek cukru 

2 łyżki oleju 

Krem budyniowy:

500 ml mleka 

1 budyń malinowy 

1 galaretka malinowa 

Krem śmiatanowy:

250 ml śmietany kremówki 

1 łyżka cukru pudru 

50 g ciastek neo lub oreo

Dekoracja:

400 ml śmietany kremówki 

2 łyżki cukru pudru 

Srebrne perełki 

Złote perełki 

Platki z czekolady 

wiórki kokosowe 


Tortownica 18 cm


Biszkopt: 

Orzechy zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok. 

Do miski przełożyć jajka, dodać cukier i ubijać na jasna i puszystą masę. Zmniejszyć obroty mikserem i cienkim strużką wlewać olej. Następnie przesiać mąkę, dodać orzechy i wymieszać do połączenia składników. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30-35 miski. Wykonanie, ostudzić zupełnie i przekrojone na 3 blaty. 

Krem budyniowy:

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać do połączenia składników. 

Pierwszy z blatów orzechowych zamknąć w rancie tortownicy i wylać krem budyniowy. Wyrównać, ułożyć drugi blat i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na godzinę. 

Krem śmiatanowy:

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciastka pokruszyć ( można w dloniach).

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, pokryć go kawałkami ciastek i dać resztę kremu. Ułożyć ostatni biszkopt. 

Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno. Nałożyć dosyć grubą warstwę na boki tortu i zrobić przy pomocy łyżki " wzorek ".

Wierzch delikatnie posmarować śmietaną. Następnie ułożyć różnej wielkości foremki w kształcie serca i każdy z nich wypełnić inna posypką. 

Z reszty śmietany zrobić ozdobne rozetki. Wstawić tort na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. 

Smacznego:)












8 komentarzy:

  1. Naprawdę dobrze się prezentuje, ale najważniejszy jest i tak smak dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny tort, a smak na pewno pyszny :) wszystkiego dobrego z okazji rocznicy ślubu :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort pysznie i pięknie wyglądał i tez jestem za w pełni jadalnym tortem bo nigdy nie lubiłam tych cukrowych, lukrowych dekoracji, super tort :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie torty są piękne ale za bardzo sztuczne jak dla mnie

      Usuń
  4. Piękny i niezwykle uroczy torcik <3
    Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy Ślubu!

    OdpowiedzUsuń