piątek, 8 sierpnia 2025

Schab duszony z warzywami w ketchupie

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na obiad w wersji mięsnej. Obiad prosty, ale tak smaczny, że stwierdziłam że muszę się z Wami podzielić tym pomysłem. Ja do mięsa użyłam marchewki, cebuli i fasolki szparagowej ale myślę, że wiele innych warzyw też się nada. Zresztą i tak największą robotę robi to ketchup,nie jest go dużo a i tak wszystko zmienia. Zrobicie to się przekonacie. Myślę, że w taki sposób można zrobić też mięso drobiowe czy rybę. Serdecznie zachęcam do wypróbowania pomysłu 😃




2 grubsze kotlety schabowe bez kości 

1 cebula 

1 mała marchewka 

60 g fasolki szparagowej 

1 łyżka oleju 

50 g ketchupu 

200 ml wody 

Sól pieprz do smaku 



Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na suchej patelni. Następnie zdjąć mięso i odłożyć na talerz.

Cebulę obraz marchewkę pokroić w plasterki. Fasolkę pokroić na 3-4 kawałki.

Na patelnię wlać olej. Dodać cebulę oraz marchewkę. Zeszklić. 

Następnie przełożyć fasolkę oraz kotlety schabowe. Dodać wodę i dusić do miękkości.

Doprawić solą i pieprzem. Dodać ketchup i dokończyć duszenie. Smacznego.










19 komentarzy:

  1. Mojej rodzince na pewno to danie by smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj kochana! Danie wygląda przepysznie. To sycący, apetyczny i pięknie podany posiłek. W mojej rodzinie wszyscy są bardzo mięsni. Bardzo często robię różnego rodzaju mięsa, w tym duszone. Chętnie wypróbuję twój przepis. Dziękuję za apetyczną inspinację 🌹

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie i zgadzam się czasem troszkę keczupu daje fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na smaczny i szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką ketchupu i ciekawi mnie jakby smakował w połączeniu ze schabem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity przepis, koniecznie muszę wypróbować z filetem z kurczaka. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować to danie, bo uwielbiam schab i fasolkę szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś, jeszcze na studiach, poczęstowałam mojego chłopaka (dziś już Męża) pierogami z ketchupem. Ot, na szybko, nie miałam czasu zrobić sosu, a „suchych” pierogów nigdy nie lubiłam jeść. Od tamtej pory Mąż dodaje ketchup absolutnie do wszystkiego i choć od studiów minęło już sporo lat, wciąż próbuje przemycić go do każdej potrawy, mimo moich usilnych prób odciągnięcia go od tego… wysublimowanego gustu. 😄 Myślę jednak, że niedługo zrobię mu niespodziankę i przygotuję taki schab, może w końcu przerwie to jego ketchupowy trend :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O,to mi się podoba ,pychotka.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy bym nie przypuszczała, że keczup może być kluczowym dodatkiem. Trzeba spróbować. Ale sam schab z warzywami jest także pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. NO!!! Boskie!! Zrobiłam tylko miałam akurat polędwiczki w kurczaka, ale też wyszło super: soczyste, delikatne i bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie. U mnie mąż często robi podobny obiad, ale z filetem z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, ketchup bardzo fajnie podkreśla smak niektórych dań :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki schab musi być pyszny. Wygląda tak apetycznie 💜

    OdpowiedzUsuń