Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam Was na przepis prawie cały w stylu zero waste. Stąd nazwa sos " nawinie", bo co mi wpadło do ręki wylądowało w sosie, ponieważ była potrzeba zużycia pewnych produktów,aby nic nie zalegało w lodówce gdy my wyjedziemy na urlop. Podobnie było z kalarepą, mąż kupił bo przecież będzie jadł i tak przeleżała w szufladzie w lodówce przez tydzień i ostatecznie wylądowała w sosie. Co moim zdaniem zadziałalo na korzyść sosu,bo zyskał słodszy smak. No i oczywiście przerobiłam ziemniaki z poprzedniego obiadu, chociaż oczywiście trochę musiałam dogotować. No chyba tak się na chwaliłam tego pomysłu, że skutecznie zachęcałam Was do przygotowania. Do czego serdecznie zapraszam 😃
To jest ostatni wpis na najbliższe dwa tygodnie. Jutro popołudniu wyjeżdżamy nad morze. Nie będę tutaj nic zamieszczać, odpowiadać na komentarze i do Was też nie będę zaglądać. Zresztą w ubiegłym tygodniu też było z tym kiepsko, za co bardzo przepraszam,ale jestem już tak zmęczona i fizycznie i psychicznie ( nadal nie wiem co z moim odejściem), że nie umiem wykrzesać z siebie i sił i entuzjazmu do czegokolwiek. Mam nadzieję, że po urlopie wrócę do jakiej takiej równowagi. Gorąco Was pozdrawiam i serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz 😘
Udanej środy i całej reszty sierpnia 😀
Sos:
500 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mała kalarepa
2 marchewki
2 pomidory malinowe duże
9 pieczarek marynowanych
9 czarnych oliwek
100 ml wody
250 ml passaty pomidorowej
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Sól pieprz do smaku
Kluski z dziurką:
985 g ugotowanych ziemniaków
Mąka ile zabierze ciasto - i mnie 225 g
2 jajka rozm M
2 łyżeczki soli
Sos:
Do malaksera przeliczyć cebulę, czosnek, marchewkę oraz kalarepę i rozdrobnić.
W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać warzyw i zeszklić je. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor.
W międzyczasie na tarce o grubych oczkach zetrzeć pomidora ( pomidora przekroić najpierw na pół). Dodać do garnka wraz z wodą. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień i dusić zawartość. Po 15 minutach dodać posiekane pieczarki i oliwki. Wlać także passatę i dusić kolejne 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku.
Kluski z dziurką:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyrównać w misce, podzielić na 4 części i wyjąć jedna z nich. W to miejsce wsypać mąkę. Dodać resztę ziemniaków, sól oraz jajka i zagnieść na gładkie ciasto.
Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większą. W każdej zrobić małą dziurkę. Gotować w osolonym wrzątku ( 2 minuty od wypłynięcia).
Podawać z sosem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz