niedziela, 3 sierpnia 2025

Rogalanki czyli rogaliki z jagodami

 Dzień dobry 🙂 

Zacznę od podziękowań za wszystkie miłe słowa pod poprzednim wpisem. Co do mocnego odejścia z pracy to sprawa jest trochę skomplikowana... wypowiedzenie umowy składałam w połowie czerwca czyli okres trzy miesięczny liczy się od 1 lipca i trwa do ostatniego września. W drugim tygodniu lipca byłam na rozmowie o pracę i zostałam przyjęta i zaraz złożyłam prośbę o skrócenie czasu, ponieważ w tym nowym miejscu chcą mnie od 1  września,bo to szkoła 😉na moim starym osiedlu kończą budować ogromną szkołę i tam udało mi się " zaczepić". Problem polega na tym, że decyzji jeszcze nie mam i nie wiem kiedy będzie...nie będę wychodzić w szczegóły,bo po pierwsze bardzo bym się uniosła podczas tej wypowiedzi,bo sytuacja jest bardzo stresująca,a po drugie i tak to nic nie zmieni. Muszę więc czekać cierpliwie... jestem też umówiona na kolejną rozmowę w tym nowym miejscu,aby przedstawić moja nieciekawą sytuację...

Ale dosyć marudzenia,bo sytuacja jest trudna i naprawdę wykańcza mnie emocjonalnie... musiałam więc jakoś zadziałać żeby o tym niezwłocznie myśleć. A co na mnie najlepiej działa? Pieczenie oczywiście! Postanowiłam więc coś uciec. A jako że mamy sezon na jagody i jagodzianki to i u mnie takie smaki muszą być. Myślę, że jednak że już trochę mnie znacie i wiecie, że ja od czasu do czasu muszę zrobić coś po swojemu i inaczej niż wszyscy 😁 i tak powstały rogalanki jak nazwałam ten przepis czyli po prostu rogaliki z jagodami 😀 W sumie nie planowałam na dziś wpisu, ponieważ na jutro już mam stworzony post, ale jestem tak zadowolona z pracy, którą wczoraj wykonałam, że musiałam się podzielić tym przepisem. Wykonanie takich rogalików nie jest bardziej pracochłonne niż tradycyjne jagodzianki. Zaciekawieni pomysłem? Jeśli tak to oczywiście serdecznie zapraszam dalej! 

Udanej niedzieli 🙂 





550 g mąki pszennej typ 450

1 opakowanie drożdży instant 

75 g drobnego cukru 

2 jajka rozm M 

250 ml maślanki 

90 g roztopionego masła 

150 g jagód mrożonych 

2 łyżki drobnego cukru 

1 łyżka mąki pszennej 

Dodatkowo:

1 jajko 

1 łyżka mleka 

5 łyżek grubego cukru 



Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać maślankę i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. 

Stopniowo dodawać roztopione masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 jednakowych porcji. 

Każda porcję uformować w kulkę. Kulkę rozwałkować 


Jagody wymieszać z cukrem i mąką. Wzdłuż krótszego boku ułożyć jagód 


Zrolować lekko naciągając ciasto po bokach. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając kształt rogala. 

Odłożyć pod przykryciem na kolejne 20 minut.

W międzyczasie jajko wymieszać z mlekiem. 

Posmarować rogaliki i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st ( piekarnik góra dół). Piec 17-19 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.










1 komentarz: