środa, 16 kwietnia 2025

Szynka pieczona nadziewana boczkiem i chorizo

Dzień dobry 🙂 

Był już pomysł na sałatkę,dwa pomysły jak podać jajka, więc przyszła pora na pieczyste. Tym razem zachciało mi się czegoś faszerowanego i pięknie wyglądającego. I chyba udało mi się osiągnąć efekt. Wyszła mi bardzo aromatyczne faszerowana szyneczka, która całkiem ładnie prezentuje się na stole. U mnie taka niezbyt duża porcja, ale spokojnie można kupić większy kawałek mięsa o wadze 2-2,5 kg,a składniki nadzienia pomnożyć przez dwa i też będzie prima sort 🤤

Udanej środy!




1 kg szynki bez kości 

Po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu,czosnku granulowanego i słodkiej papryki mielonej 

150 g boczku surowego wędzonego 

50 g chorizo 

20 g cieniutkich kabanosów drobiowych 

1 kromka chleba tostowego 

1 mała cebula 



Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i porządnie obtoczyć w niej szynkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu wyjąć szynkę i zostawić około 2 godziny na blacie, aby nabrała temperatury pokojowej.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Boczek, chorizo i kabanosy zmielić w maszynce do mięsa na małych oczkach. Następnie zmielić cebulę a na koniec chleb. Całość nadzienia wymieszać,aby kleiło się do siebie.

Szynkę osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić po środku nacięcie na wylot. Nadziać mięso ( jest z tym trochę zabawy,ale jest to wykonalne).

Następnie obwiązać sznurkiem a szynkę włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę nastawiać na 200 st z termoobiegiem i piec 75 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Smacznego.








17 komentarzy:

  1. Ja nie jem mięsa, ale przekażę przepis mojej mamie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Idealna szynka na świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. U nas już wędzone szyneczki są.pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis , kupię kilka plasterków bo moi chcą kiełbaskę na gorąco i sałatkę Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie pomyślałabym, żeby połączyć te rodzaje mięsa. Wygląda bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna szyneczka😋Cudnie wygląda 😍My jutro wędzimy szynki,schaby,boczki i robimy trochę kiełbasy białej do zupy chrzanowej i do wędzenia 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  8. Wędlina własnej roboty jak wiadomo najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje, już mi ślinka leci!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na święta. Zapiszę sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz tymi świątecznymi pysznościami :) Ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorodny, pyszny kawałek mięcha :D Super wędlinka domowa ^_^

    OdpowiedzUsuń
  13. No dobra, przyznaję – ślinka mi poleciała już przy samym opisie! Szynka z takim nadzieniem to już nie jest obiad, to jest spektakl kulinarny. Chorizo, boczek, kabanosy… no przecież to brzmi jak ekipa marzeń! Wygląda bosko i serio, jakby mi ktoś taką postawił na stole, to nie pytam o sałatkę, tylko od razu kroję gruby plaster.

    Dzięki za przepis – zapisuję i szykuję się psychicznie na zabawę z nadziewaniem...

    OdpowiedzUsuń
  14. ta szynka wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń