poniedziałek, 7 kwietnia 2025

Koperty z groszkiem i cukinią

Dzień dobry 🙂 

Wiosna i kolor zielony coraz bardziej widoczne są dookoła nas, więc nie mogło zabraknąć tych klimatów w mojej kuchni. Tym samym zapraszam Was na pyszne ciasto francuskie wypełnione nie mniej pysznymi zielonymi warzywami czyli groszkiem i cukinią z dodatkiem pomarańczowej marchewki. To jest tak ładne że trudno odmówić sobie skosztowania. I myślę że nie ma co się powstrzymywać. Serdecznie Was zapraszam na przepis. Udanego tygodnia Wam życzę 🫶

 




1 łyżka oleju 

180 g cukinii 

200 g mrożonego groszku 

80 g marchewki 

1 ząbek czosnku 

125 g sera mozzarella light 

2 opakowania ciasta francuskiego 

1/2 jajka 

Sól, pieprz ziołowy do smaku 


Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek. Gdy zacznie delikatnie pachnieć dodać groszek ( nie trzeba rozmrażać) i 3 łyżki wody. Dusić aż groszek będzie miękki. Następnie odrobinę rozgnieść go tłuczkiem do ziemniaków i dodać pozostałe warzywa. Dusić całość do miękkości i odparowania płynów. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Ciasto lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i złapiać boki po przekątnej. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko rozstrzelać i posmarować każdą kopertę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st około 18-20 minut do ładnego zrumieniania. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.










37 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe danie. Wygląda i smakuje na pewno obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Wygląda ma rzeczywiście uroczy,a smak bardzo delikatny.

      Usuń
  2. Jakie fajne! Świetne danie i takie wiosenne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Chociaż w pogodzie wiosna uciekła to chociaż trochę na talerzu mam.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Myślę że muszę się z Tobą zgodzić, pięknie to danie wygląda 😉

      Usuń
  4. Ja pominęłabym tylko czosnek w składzie, a reszta jak najbardziej mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że czosnek można pominąć i zrobić pod swój smak.

      Usuń
  5. Znowu coś nowego, na takie rzeczy porywam się jak ktoś do mnie przychodzi bo dla mnie jednej się nie opłaca ,dobrze że jest taki gotowiec ciasta francuskiego ,można na szybko coś stworzyć, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak,ja też bardzo lubię ciasto francuskie. Można stworzyć z niego naprawdę wiele rarytasów.
      Uściski 🙂

      Usuń
  6. Nadzienie jest świetne, takiego nigdy nie robiłam. A rzeczywiście można byłoby troszkę zaoszczędzić kalorii przed świętami :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że pomysł na nadzienie się podoba, jak zwykle u mnie to improwizacja i przegląd szafek i lodówki 😉

      Usuń
  7. Myślę, że są świetne jako przekąska na imprezę. Wyglądają bardzo wykwintnie.
    Dobrego nowego tygodnia, pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście sprawdzi się na imprezę, ale także na drugie śniadanie do pracy. Wzajemnie, udanego tygodnia 🙂

      Usuń
  8. Fajny przepis na świąteczną przekąskę 👍 gdy już każdy będzie czuł przesyt ciastami i sałatkami 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ja na świąteczny stół też się nada.

      Usuń
  9. Super pomysł, w weekend wypróbuję, bo wtedy mam więcej czasu na próby nowych przepisów. W tygodniu "lecę" z wypróbowanymi i znanymi na pamięć by było szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też w weekendy więcej gotuje i szukam nowych pomysłów więc doskonale Cię rozumiem.

      Usuń
  10. Wyglądają wspaniale! Zwłaszcza zielony groszek dodaje im koloru. Widać że smaczne.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielony groszek naprawdę robi tutaj robotę. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  11. Idealna szybka przekąska ^_^

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie istnie wiosenne te koperty z warzywami :) Wyglądają pysznie! Lubię ciasto francuskie. Sprawdza się idealnie do słodkich, jak i wytrawnych potraw.
    Czy w tle to drewniana deska do krojenia? Świetna! :) Widać, kto rządzi w kuchni :)
    Tobie również udanego i pięknego tygodnia! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to deska do krojenia,ale taka dekoracyjna. Kilka lat temu nad morzem ją kupiłam 😁 Tobie także udanego tygodnia 🙂

      Usuń
    2. O, naprawdę piękna! Wspaniała pamiątka :) Dziękuję ślicznie <3

      Usuń
  13. Moje smaki 😋pięknie Ci wyszły 🤩👍

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł i fantastyczny efekt!
    Bardzo apetyczne koperty:)
    Kuszą z fotki!
    Pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maminku bardzo dziękuję, właśnie taki efekt chciałam osiągać. Wszystkiego dobrego 😘

      Usuń
  15. Hej Moniko, fajny i szybki przepis! I na pewno pożywny. Pozdrawiam, uściski i moc serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było tak jak piszesz Asiu i jeszcze figury nie rujnuje 😁moc buziaków 🪷

      Usuń