Dzień dobry 🙂
Wiosna i kolor zielony coraz bardziej widoczne są dookoła nas, więc nie mogło zabraknąć tych klimatów w mojej kuchni. Tym samym zapraszam Was na pyszne ciasto francuskie wypełnione nie mniej pysznymi zielonymi warzywami czyli groszkiem i cukinią z dodatkiem pomarańczowej marchewki. To jest tak ładne że trudno odmówić sobie skosztowania. I myślę że nie ma co się powstrzymywać. Serdecznie Was zapraszam na przepis. Udanego tygodnia Wam życzę 🫶
1 łyżka oleju
180 g cukinii
200 g mrożonego groszku
80 g marchewki
1 ząbek czosnku
125 g sera mozzarella light
2 opakowania ciasta francuskiego
1/2 jajka
Sól, pieprz ziołowy do smaku
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek. Gdy zacznie delikatnie pachnieć dodać groszek ( nie trzeba rozmrażać) i 3 łyżki wody. Dusić aż groszek będzie miękki. Następnie odrobinę rozgnieść go tłuczkiem do ziemniaków i dodać pozostałe warzywa. Dusić całość do miękkości i odparowania płynów. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ciasto lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i złapiać boki po przekątnej. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozstrzelać i posmarować każdą kopertę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st około 18-20 minut do ładnego zrumieniania. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Bardzo ciekawe danie. Wygląda i smakuje na pewno obłędnie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Wygląda ma rzeczywiście uroczy,a smak bardzo delikatny.
UsuńJakie fajne! Świetne danie i takie wiosenne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Chociaż w pogodzie wiosna uciekła to chociaż trochę na talerzu mam.
Usuńsuper przekąska
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWyglądają jak malowane!❤️
OdpowiedzUsuńMyślę że muszę się z Tobą zgodzić, pięknie to danie wygląda 😉
Usuńja często takie jem:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńJa pominęłabym tylko czosnek w składzie, a reszta jak najbardziej mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńOczywiście że czosnek można pominąć i zrobić pod swój smak.
UsuńZnowu coś nowego, na takie rzeczy porywam się jak ktoś do mnie przychodzi bo dla mnie jednej się nie opłaca ,dobrze że jest taki gotowiec ciasta francuskiego ,można na szybko coś stworzyć, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO tak,ja też bardzo lubię ciasto francuskie. Można stworzyć z niego naprawdę wiele rarytasów.
UsuńUściski 🙂
Nadzienie jest świetne, takiego nigdy nie robiłam. A rzeczywiście można byłoby troszkę zaoszczędzić kalorii przed świętami :-D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że pomysł na nadzienie się podoba, jak zwykle u mnie to improwizacja i przegląd szafek i lodówki 😉
UsuńCiekawie to wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńMyślę, że są świetne jako przekąska na imprezę. Wyglądają bardzo wykwintnie.
OdpowiedzUsuńDobrego nowego tygodnia, pozdrawiam 🤗
Rzeczywiście sprawdzi się na imprezę, ale także na drugie śniadanie do pracy. Wzajemnie, udanego tygodnia 🙂
UsuńFajny przepis na świąteczną przekąskę 👍 gdy już każdy będzie czuł przesyt ciastami i sałatkami 😊
OdpowiedzUsuńMasz rację, ja na świąteczny stół też się nada.
UsuńSuper pomysł, w weekend wypróbuję, bo wtedy mam więcej czasu na próby nowych przepisów. W tygodniu "lecę" z wypróbowanymi i znanymi na pamięć by było szybciej :)
OdpowiedzUsuńJa też w weekendy więcej gotuje i szukam nowych pomysłów więc doskonale Cię rozumiem.
UsuńWyglądają wspaniale! Zwłaszcza zielony groszek dodaje im koloru. Widać że smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Zielony groszek naprawdę robi tutaj robotę. Gorące pozdrowienia 😘
UsuńIdealna szybka przekąska ^_^
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Iwonko.
UsuńZdecydowanie istnie wiosenne te koperty z warzywami :) Wyglądają pysznie! Lubię ciasto francuskie. Sprawdza się idealnie do słodkich, jak i wytrawnych potraw.
OdpowiedzUsuńCzy w tle to drewniana deska do krojenia? Świetna! :) Widać, kto rządzi w kuchni :)
Tobie również udanego i pięknego tygodnia! <3
Tak to deska do krojenia,ale taka dekoracyjna. Kilka lat temu nad morzem ją kupiłam 😁 Tobie także udanego tygodnia 🙂
UsuńO, naprawdę piękna! Wspaniała pamiątka :) Dziękuję ślicznie <3
UsuńMoje smaki 😋pięknie Ci wyszły 🤩👍
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Aniu 😀
UsuńŚwietny pomysł i fantastyczny efekt!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne koperty:)
Kuszą z fotki!
Pozdrawiam cieplutko 🤗
Maminku bardzo dziękuję, właśnie taki efekt chciałam osiągać. Wszystkiego dobrego 😘
UsuńHej Moniko, fajny i szybki przepis! I na pewno pożywny. Pozdrawiam, uściski i moc serdeczności!
OdpowiedzUsuńByło tak jak piszesz Asiu i jeszcze figury nie rujnuje 😁moc buziaków 🪷
Usuń