sobota, 12 marca 2022

Chleb pszenno- kukurydziany ( na krupczatce,nocne wyrastanie)

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na delikatny w smaku chlebek na bazie mąki kukurydzianej i pszennej. Szczerze mówiąc to pomysł jest przypadkowy, zresztą jak wiele innych...ale do rzeczy, miałam napoczętą torebkę z mąką kukurydzianą i nie do końca widziałam co z nią zrobić. Kupiłam ją do panierowania kurczaka, aby zrobić go w  stylu popularnego fast-food, ale smak nie do końca przypadł nam do gustu. A jak już zapewne zdążyliście mnie poznać, to nie cierpię wyrzucać jedzenia i tak oto powstał ten chlebek. Kiedyś bardzo dawno temu zrobiłam na samej mące kukurydzianej i był bardzo " sypki ", dlatego tym razem dodałam mąki krupczatki, która też była napoczętą i to strzał w 10! Serdecznie polecam i zapraszam na przepis:)



 

485 g mąki krupczatki

175 g mąki kukurydzianej

12 g suszonych drożdży-1,5 opakowania 

350 ml letniej wody 

1 łyżeczka soli

55 g masła 


Masło roztopić i ostudzić. 

Do miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże i wymieszać. Dodać sól i ponownie wymieszać. 

Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Po 3 minutach wyrabiania dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. 

Następnie uformować chleb i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia wyjąć na blat na godzinę przed pieczeniem. 

Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st i piec około 40 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Smacznego. 




12 komentarzy:

  1. wiem,że w Portugalii są bardzo popularne chleby kukurydziane :) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:),a o takich chlebaku w Portugalii to nie wiedziałam...

      Usuń
  2. Super pomysł i ja tak często robię z napoczętymi produktami bo nie lubię nic wyrzucać, a przez takie kombinacje często fajne przepisy powstają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na chlebek inny niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, taki chlebek musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo, Twój chleb wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń