Dzień dobry:)
Wiem, że tak jak lubicie naleśniczki. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na wegańskie naleśniki z wody i mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa nadaje ciekawego orzechowego smaku. A uprażone jabłka dają cudowną słodyczy temu daniu. Wszystko jest takie smakowite, że musiałam się mocno powstrzymywać, aby nie zjeść wszystkich na raz;). Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Tak przygotowane naleśniki są tak wszechstronnym daniem, że może to być deser,obiad czy kolacja nas słodko. Serdecznie polecam:)
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ok. 200-220 ml wody mineralnej
50 g masła wegańskiego
1 łyżka erytrolu
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka:
3 Jabłka
1 łyżka erytrolu
Sok z 1/2 cytryny
Do małego rondelka przełożyć masło i roztopi. Ostudzić.
Do miski przelać wodę( na początku 200 ml,w razie konieczności dolać),dodać mąkę, erytrol i cynamon. Zmiksować. Stale miksując dodawać masło. Odstawić na 20- 30 minut. Gdy ciasto bardzo zgęstnieje dodać wodę i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto i smażyć naleśniki.
Jabłka:
Owoce umyć, osuszyć i wykroić gniazda nasienne. Rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na dużych oczach tarki. Od razu skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię, dodać erytrol i dusić do miękkości.
Składanie:
Na połowie naleśnika rozłożyć jablka, złożyć w trójkąt. Podawać od razu.
Smacznego.
Wyglądają smakowicie :) muszę kiedyś wypróbować mąkę orkiszową bo jeszcze nie miałam okazji ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńNa mące orkiszowej jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością będą pyszne, jak wszystko co robisz Iwonko;)
UsuńSuper naleśniki :) Na samej wodzie nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńale fajne te nalesniki
OdpowiedzUsuń