Witajcie:)
Testujecie już nowe pomysły na tegoroczną Wielkanoc? Ja początkowo miałam w planach nie "robić nowego na święta", ale gdy w zeszłym tygodniu córcia poprosiła o babeczki na wieczór filmowy z koleżankami z klasy, postanowiłam, że spróbuję jednak zrobić coś w nowej odsłonie. Na pierwszy ogień poszły babeczki. Zawsze są śliczne, dekoracyjne i nie ma ryzyka ,że nie wyjdą. Mogą być doskonałym zamiennikiem tradycyjnej babki. Możemy nie mieć możliwości upieczenia prawdziwej babki z różnych powodów, a babeczki robi się raz-dwa i radość na buźce gwarantowana. Tym razem zrobiłam mocno cytrynowe babeczki z czekoladowym jajeczkiem w środku. Cały sekret polega na wcześniejszym zmrożeniu czekolady....zaciekawieni? Zapraszam na przepis:)
180 g jogurtu naturalnego
50 ml mleka
2 jajka rozm. L
100 ml oleju
80 g cukru
250 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 mała cytryna
16 czekoladowych jajecznek
Dodatkowo:
120 g cukru
6 łyżek wrzątku
Liofilizowane owoce
Na 12 godzin przed pieczeniem do zamrażarki wstawić obrane ze " sreberka " jajeczka.
Do miski przełożyć jogurt i mleko ( w temperaturze pokojowej), wymieszać. Dodać cukier i jajka i dokładnie wymieszać.
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok wprost do miski z płynami. Wymieszać. Dodać olej i ponownie wymieszać .
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami I nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Następnie włożyć po 1 jajeczku, bezpośrednio wyjętym z zamrażarki. Wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Lukier:
Owoce pokruszyć na płyn i odłożyć na bok. Do miski przesiać cukier puder i stopniowo dodawać wrzątek. Mieszać do uzyskania gęstego lukru. Nałożyć na każdą babeczkę i posypać pudrem z owoców, smacznego:)
Świetny pomysł z tymi jajeczkami :D Super babeczki ^_^
OdpowiedzUsuńurocze babeczki!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na babeczki :)
OdpowiedzUsuńporywam babeczkę do kawki
OdpowiedzUsuń