Dzień dobry :)
Zapewne już wielokrotnie mówiłam Wam,że rosół bardzo często gości na naszym stole. I potem jest problem co zrobić z mięskiem z jego przygotowania. Do tej pory przygotowywałam farsz do pierogów czy krokietów z tego mięsa. Ale ostatnio i to nam się przejadło i powstał problem co by tu zrobić. I tak kilka kolejnych niedziel "pozbierałam" mięsko i warzywa i postanowiłam upiec pasztet. Powiem Wam tylko, że mąż powiedział tylko: " w życiu nie jadłem lepszego pasztetu". No buźka uśmiechała mi się od ucha do ucha, bo poprzednie pasztety jakie piekłam nie zawsze go zachwycały. Serdecznie polecam przygotowanie tego pomysłu, zaznaczam tylko,że jeśli nie dysponujecie maszynką do mielenia mięsa to czeka Was trochę pracy z blendrem, ale i tak warto. Zapraszam:)
1 kg mięsa z rosołu drobiowego
315 g warzyw z rosołu
315 g ugotowanych pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
Sól do smaku
1 opakowanie pieprzu kolorowego ziarnistego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sezam
Cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Ostudzić.
Do dużego garnka przełożyć rozdrobnione mięso, dodać warzywa i pieczarki i miksować do gładkiej konsystencji. Można zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać po 1 jajku i za każdy razem miksować. Dodać bułkę i zmiksować.
Doprawić solą, dodać cebulę i pieprz w ziarenkach i dokładnie wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać sezamem. Ostrożnie przełożyć masę mięsną, docisnąć, wyrównać. Posmarować oliwą i posypać sezamem. Piec w 180 st około 80-90 minut. Ja piekłam 70 minut, po czym wyłączyłam piekarnik I w cieple zostawiłam jeszcze na 30 minut. Wyjąć ostudzić zupełnie i uwolnić z foremki.
Smacznego.
Domowy pasztet najlepszy :) sama muszę upiec bo dawno nie robiłam....
OdpowiedzUsuńMnie wyszło tyle, że podzieliłam na 3 duże porcję i zamroziłam, pewnie na święta zostanie;)
UsuńBardzo lubię taki pasztet, jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:) domowy smak:)
UsuńPasztet poezja, taki domowy najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i też tak uważam:)
UsuńWłaśnie dziś też przerabiam mięso z rosołu. Pyszny pasztet.
OdpowiedzUsuńZnając Twój talent na pewno będzie przepyszny!:)
Usuńidealny sposób na niemarnowanie!
OdpowiedzUsuńOtóż to!
UsuńIdealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuń