Dzień dobry:)
Ostatnio uświadomiłam sobie, że dawno nie piekłam muffinek. I naszła mnie ochota na kawowe smaki. I żeby były bardziej zdrowe dodałam większą ilość otrąb pszennych. Była to bardzo dobra decyzja. Dodatek banana wnosi pyszną słodycz. Zapraszam:)
250 ml mleka 1,5%
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g margaryny wegańskiej
120 g erytrolu
250 g mąki orkiszowej jasnej
50 g otrąb pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 g banana
Do rondelka przelać mleko, dodać kawę i zagotować całość. Zdjąć z ognia i dodać margarynę i erytrol. Wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, otręby i proszek do pieczenia.
Do mokrych składników dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać całość.
Ciasto nakładać po czubatej łyżce do silikonowych foremek do muffinek. Banana pokroić na 16 kawałków i lekko wcisnąć do ciasta. Piec około 22-25 minut. Wyjąć I ostudzić na kratce.
Z podanych składników wyszło mi 16 muffinek, po około 125 kcal jedna sztuka.
Wspaniały przepis na pyszne muffinki <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kasiu:)
UsuńKawowych muffinków jeszcze nie jadłam. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Ja dosyć często robię kawowe, zwłaszcza gdy wiem, że tylko ja je będę jeść;)
UsuńUwielbiam wypieki z kawową nutą, takie muffinki muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńChętnie wpadnę na kawkę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!
UsuńUwielbiam kawowe wypieki :) Takie muffinki na pewno posmakowałyby mi :)
OdpowiedzUsuń