niedziela, 13 lutego 2022

Torcik " serduszko " z niespodzianką

Dzień dobry:)

Już jutro najbardziej romantyczny dzień w roku. I pomimo, że uważam, że uczucia należy okazywać sobie cały rok to nic nie stoi  na przeszkodzie, aby przygotować piękny i smaczny torcik dla bliskiej osoby. I mam tu na myśli nie tylko partnera, ale także dzieci i czy najbliższego przyjaciela. Kogo byście nie obdarowali takim własnoręcznie wykonanym torcikiem z pewnością będzie zachwycony! 

Torcik jest pełnoprawnym tortem pomimo, że ciut mniej kalorycznych, ale chyba to nikomu nie zaszkodzi? 🙂

Jest jeszcze kilka godzin do Walentynek, więc z pewnością zdążycie przygotować słodki podarunek:)

P.s. torcik idealny także na Dzień Kobiet lub Dzień Matki:)





Biszkopt:

4 jajka Rozm.M 

4 łyżki mąki 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Barwnik czerwony

Krem:

100 g czekolady białej 

400 g śmietany kremówki 30%

2 śmietan-fix

150 g serka typu skyr

Barwnik czerwony

Galaretka z wiśniami:

300 ml wrzątku 

3 torebki herbaty wiśniowej

1 płaska łyżeczka agar-agar 

3-4 łyżki wiśni z kompotu 

Dodatkowo :

50 g czekolady białej 

Tortownica 18-20 cm


Biszkopt:

Oba cukry przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować. 

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukry i ubijać na sztywną i lśniącą pianę

Następnie dodać po jednym żółtku za każdym razem miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać łyżką. 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i wyrównać . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st góra-dół około 25-30 minut w zależności od sprawności piekarnika. Wyjąć, ostudzić. Następnie uwolnić z obręczy,przekroić na pół na dwa blaty. Z każdego blatu wykroić kształt serca, najlepiej zrobić sobie szablon z kartki. 

Krem:

Wieczór przed wykonaniem tortu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i schłodzić całą noc w lodówce. 

Kolejnego dnia ubić wstępnie śmietankę. Dodać skyr i zagestnik do śmietany i ubić na sztywny krem. 

Galaretka:

Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć 5 minut. Wyjąć torebki i przelać herbatę do rondelka. Zagotować i dodać agar. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia. 

Składanie:

Na podkładzie ułożyć pierwszy blat ciasta. Nałożyć cienką warstwę kremu. Następnie zrobić wysoki brzeg wokół krawędzi tortu( za pomocą rękawa cukierniczego, nałożyłam dwie warstwy). Na środku rozłożyć odsączone wiśnie i łyżką wlewać galaretkę z herbaty. Wstawić do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie nałożyć krem śmiatanowy i ułożyć drugi biszkopt. Lekko docisnąć. Nałożyć cienką warstwę kremu. 

Do reszty kremu dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Obsmarować wierzch i boki tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić ozdobny brzeg. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. 

Dekoracja:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przełożyć do woreczka i przygotować czekoladowe serduszka, które przed podaniem ułożyć na torcie. 

Smacznego:)






9 komentarzy: