Witajcie w piątek:)
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę makaronową stylizowaną na tort. Wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Doskonale sprawdzi się jako obiad albo kolacja na ciepło. Serdecznie polecam i zapraszam:)
135 g marchewki
360 g dyni piżmowej
250 g cukinii
130 g papryki czerwonej
200 g mrożonego szpinaku
60 g oliwek czarnych
2 łyżki oleju
30 ml sosu słodkiego chili
180 g passaty pomidorowej
1 kulka mozzarelli Light
200 g makaronu razowego
Sól pieprz do smaku
Marchewkę, cukinie i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić starte warzywa. Dusić 5 minut i dodać szpinak ( bez rozmrażania), dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać słodki sos chilli. Zdjąć z ognia i ostudzić.
W międzyczasie ugotować makaron aldente. Oliwki pokroić w plasterki.
Do miski przełożyć warzywa, makaron i oliwki. Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ser wraz z zalewą i zmiksować. Przełożyć do miski i wymieszać całość.
Tortownicę 26 cm włożyć papierem do pieczenia i włożyć masę. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 20 minut do wyraźnego zrumienienia.
Smacznego
100 g 100 kcal.
Ale fajny 🙂
OdpowiedzUsuńWspaniały! Wygląda niesamowicie! <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ale bogate danie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad lub kolację
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń