Dzień dobry:)
Polecam serdecznie pyszne domowe bułeczki. Tym razem przygotowane na bazie zakwasu instant. Bułeczki pięknie wyrosły i były bardzo smakowite. Wiadomo domowe pieczywo zawsze najlepsze. Zapraszam:) Z podanych składników wyszło mi 10 bułek, po około 200 kcal jedna sztuka.
55 g mąki orkiszowej jasnej
215 g mąki żytniej
245 g mąki pszennej typ 750
5 g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant
1 opakowanie zakwasu instant
500 ml wody-letniej przegotowanej
Do miseczki przełożyć drożdże, dodać 100 ml wody, wymieszać i zostawić na 10 minut. Do dużej miski przesypać wszystkie mąki, dodać cukier, sól oraz zakwas. Wymieszać. Wlać drożdże i również wymieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę i zagniatać mikserem z końcówką haka. Wyrabianie powinno trwać około 6-7 minut. Ciasto jest mocno klejące, ale tak ma być.
Przykryć miskę czystą ściereczką i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie formować bułeczki, ja zrobiłam bułki w kształcie przypominającymi ciabatę w wersji mini. Posmarować bułki wodą .Odłożyć bułki na jeszcze 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec bułki około 18-22 minuty do wyraźnego zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego!
10 sztuk po 200 kcal jedna
Piękne bułeczki.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńSzalejesz z tym domowym pieczywem :D
OdpowiedzUsuńKasiu bo ja bez chlebka czy bułeczek żyć nie mogę 😉
UsuńŚwietne domowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńHomemade pastries are always better! Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję za komentarz. Pozdrawiam:)
Usuńtaką bułkę z chęcią na śniadanie bym zjadła
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo. Ja wczoraj upiekłam chleb. Nawet nie wiedziałam, że jest zakwas instant :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń