środa, 12 maja 2021

Rustykalne bułki żytnie na zakwasie

Dzień dobry:)

Polecam serdecznie pyszne domowe bułeczki. Tym razem przygotowane na bazie zakwasu instant. Bułeczki pięknie wyrosły i były bardzo smakowite. Wiadomo domowe pieczywo zawsze najlepsze. Zapraszam:) Z podanych składników wyszło mi 10 bułek, po około 200 kcal jedna sztuka.





55 g mąki orkiszowej jasnej

215 g mąki żytniej

245 g mąki pszennej typ 750

5 g cukru

1,5 łyżeczki soli

1 opakowanie drożdży instant

1 opakowanie zakwasu instant

500 ml wody-letniej przegotowanej




Do miseczki przełożyć drożdże, dodać 100 ml wody, wymieszać i zostawić na 10 minut. Do dużej miski przesypać wszystkie mąki, dodać cukier, sól oraz zakwas. Wymieszać. Wlać drożdże i również wymieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę i zagniatać mikserem z końcówką haka. Wyrabianie powinno trwać około 6-7 minut. Ciasto jest mocno klejące, ale tak ma być. 

Przykryć miskę czystą ściereczką i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie formować bułeczki, ja zrobiłam bułki w kształcie przypominającymi ciabatę w wersji mini.  Posmarować bułki wodą .Odłożyć bułki na jeszcze 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec bułki około 18-22 minuty do wyraźnego zrumienienia.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. 

Smacznego!


10 sztuk po 200 kcal jedna







11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kasiu bo ja bez chlebka czy bułeczek żyć nie mogę 😉

      Usuń
  2. Homemade pastries are always better! Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. taką bułkę z chęcią na śniadanie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowe pieczywo. Ja wczoraj upiekłam chleb. Nawet nie wiedziałam, że jest zakwas instant :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń