Dzień dobry:)
Witam Was po krótkiej przerwie. Ostatni tydzień miałam wyjazdowo-podróżniczy. Odwiedziłam stare rodzinne kąty i poznałam całkiem nowe;) A teraz pełna energii wracam do kuchni i bloga. Dzisiaj z okazji Dnia Matki zapraszam na proste, ale jakże efektowne ciasto na bazie jogurtu na biszkopcie szpinakowym. Mam nadzieję że się Wam spodoba:)
Wszystkim Mamom życzę samych radosnych i spokojnych chwili w otoczeniu dzieci i rodziny🌺
P.s. przy użyciu połowy biszkoptu kaloryczność ciasta w 100 g to tylko 97 kcal.
Biszkopt:
200 g mrożonego szpinaku
75 ml oleju
2 jajka
150 g mąki orkiszowej jasnej
100 g erytrolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1 mała puszka brzoskwiń
375 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny jog
Dodatkowo:
200 g truskawek
Ciasto:
Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody.
Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie.
Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Zimny biszkopt i przekroić na pół. Jedną część użyć do tego przepisu, a drugą zamrozić.
*można również użyć cały biszkopt, jeśli ktoś woli więcej ciasta.
Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć brzoskwinie wraz z zalewą, zmiksować. Dodać jogurt i zmiksować razem z musem owocowym. Następnie cienką stróżką dodawać żelatynę i dokończyć miksowanie.
Wylać masę na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i układać pionowo w masie, aby górą wystawały ogonki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
super ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne i lekkie ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny deserek❤
OdpowiedzUsuń