piątek, 14 maja 2021

Dwukolorowy biszkopt z kremem jaglanym i jogurtowym

Dzień dobry:)

Przed nami weekend. Mój będzie ciut dłuższy bo urlop mam😃😃😃 Wybieram się w rodzinne strony, a później jeszcze jeden wypad się szykuje. Dlatego też przez tydzień mnie nie będzie więc zostawiam Wam coś na osłodę. Ja to ciacho dosyć dawno temu przygotowałam i przepis gdzieś się zapodział, ale już jest. Ciasto naprawdę dobrze smakuje i trudno dojść ,że jest w nieco lżejszej wersji. Może się skusicie? Serdecznie polecam:)




Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki 

8 łyżek erytrolu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1łyżka kakao 

1 łyżka wody

Kawowy krem jaglany:

100 g kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)

2 szklanki wody 

1 łyżka masła 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

15 g cappuccino waniliowego

2 łyżki erytrolu

1 łyżeczka żelatyny +1 łyżka wody. 

Krem jogurtowy:

300 g jogurtu greckiego 0%

1 galaretka cytrynowa 

250 ml wrzątku 

100 g borówek 

100 g ziarenek granatu

1/2 banana 

Wierzch:

1 puszka mleczka kokosowego 

1 łyżka erytrolu



Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół. Do jednej porcji dodać kakao i wodę  delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zaczynając od lewego narożnika nakładać ciasto po przekątnej kolorami na przemian. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wykroić 3 blaty o średnicy 16 cm. 

Krem jaglany:

Kaszę przełożyć na sito i płukać aż woda będzie czysta. Następnie przełożyć do rondelka i wlać wodę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę.  Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok. Dodać kawę, cappuccino, masło i erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i ponownie zmiksować. 

Krem jogurtowy:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Wymieszać ją z jogurtem. Dodać owoce, banana wcześniej pokroić. Delikatnie wymieszać. 

Składanie:

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty i zapiąć obręcz tortownicy. Z 1/2 szklanki wody i soku z połowy cytryny zrobić nakropkę. Porządnie nawilżyć nią biszkopt. Wyłożyć krem jaglanym i przykryć drugim biszkoptem. Nawilżyć i wylać krem jogurtowy. Ułożyć ostatni krążek ciasta i również go skropić. Wstawić ciasto na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. 

Wierzch:

Na noc przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Kolejnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć " twardą " część.  Ubić ją na krem z erytrolem jak śmietanę kremówkę . Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Wstawić ciasto jeszcze na godzinę do lodówki. 

Smacznego!

100 g to 116 kcal






13 komentarzy: