Dzień dobry:)
Przed nami weekend. Mój będzie ciut dłuższy bo urlop mam😃😃😃 Wybieram się w rodzinne strony, a później jeszcze jeden wypad się szykuje. Dlatego też przez tydzień mnie nie będzie więc zostawiam Wam coś na osłodę. Ja to ciacho dosyć dawno temu przygotowałam i przepis gdzieś się zapodział, ale już jest. Ciasto naprawdę dobrze smakuje i trudno dojść ,że jest w nieco lżejszej wersji. Może się skusicie? Serdecznie polecam:)
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
8 łyżek erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka kakao
1 łyżka wody
Kawowy krem jaglany:
100 g kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)
2 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
15 g cappuccino waniliowego
2 łyżki erytrolu
1 łyżeczka żelatyny +1 łyżka wody.
Krem jogurtowy:
300 g jogurtu greckiego 0%
1 galaretka cytrynowa
250 ml wrzątku
100 g borówek
100 g ziarenek granatu
1/2 banana
Wierzch:
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka erytrolu
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół. Do jednej porcji dodać kakao i wodę delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zaczynając od lewego narożnika nakładać ciasto po przekątnej kolorami na przemian. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wykroić 3 blaty o średnicy 16 cm.
Krem jaglany:
Kaszę przełożyć na sito i płukać aż woda będzie czysta. Następnie przełożyć do rondelka i wlać wodę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok. Dodać kawę, cappuccino, masło i erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Krem jogurtowy:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Wymieszać ją z jogurtem. Dodać owoce, banana wcześniej pokroić. Delikatnie wymieszać.
Składanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty i zapiąć obręcz tortownicy. Z 1/2 szklanki wody i soku z połowy cytryny zrobić nakropkę. Porządnie nawilżyć nią biszkopt. Wyłożyć krem jaglanym i przykryć drugim biszkoptem. Nawilżyć i wylać krem jogurtowy. Ułożyć ostatni krążek ciasta i również go skropić. Wstawić ciasto na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc.
Wierzch:
Na noc przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Kolejnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć " twardą " część. Ubić ją na krem z erytrolem jak śmietanę kremówkę . Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Wstawić ciasto jeszcze na godzinę do lodówki.
Smacznego!
100 g to 116 kcal
Cudo :) Częstuję się kawałeczkiem. Dobrego dnia :)
OdpowiedzUsuńo kurcze jaki cudny!!!!
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wypiek. Pozdrawiam Ci serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a skład kusi mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńTen kakaowy krem jaglany jest świetny!
Zapisuję do zrobienia :)
Kochana wygląda po prostu obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne ciacho, niesamowite w przekroju i pewnie takie w smaku :)
OdpowiedzUsuńAle cudny.
OdpowiedzUsuńAle piękny torcik! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńlovely and tempting cake, i'd like to take a bit. haha
OdpowiedzUsuńi'm happy to read your post
have wonderful days
613 lace front wig
Wygląda smakowicie 😊
OdpowiedzUsuń