Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam Was na torcik urodzinowy mojej córki Darii. Jutro kończy 14 lat. Torcik robiłam w zeszłą sobotę bo dziś jedziemy na krótki wypad nad morze,po pracy i szkole. Torcik prosty, ale bardzo smaczny. Darunia sama wymyśliła smak, ponieważ bardzo lubi wafelki prince -polo, więc taki torcik chciała. Serdecznie zapraszam na przepis i do " usłyszenia" w poniedziałek 😉
Udanego weekendu Wam życzę 😘 😘 😘
Biszkopt:
4 jajka rozm M
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
8 łyżek cukru ( dałam 4)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z wafelkami:
135 g wafelków Prince polo
400 g śmietany kremówki
1 czubata łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 duże mandarynki
Dodatkowo:
300 g śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka kakao
Słodycze do dekoracji - opcjonalnie
Biszkopt:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.
W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.
Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Tortownicę 16-18 cm ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Odłożyć na bok na całą noc.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Wafelki zmielić w malakserze lub w blenderze z ostrzami.
Mandarynki pokroić w niedużą kostkę.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy napecznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać wafelki, wymieszać. Cienkim strumieniem dodawać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopta, nasączyć go zimną herbatą. Dać połowę kremu oraz połowę mandarynki,ułożyć drugi blat, który także nasączyć i dać resztę kremu i owoców . Ułożyć ostatni blat i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie ubić śmietanę z kakao i cukrem pudrem na sztywno i udekorować tort dookoła i z wierzchu. Opcjonalnie można dodać słodycze do dekoracji. Smacznego.
Wszystkiego najlepszego dla córki a tort baśniowy, też lubię prince polo, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam tak oryginalnego tortu! Warstwy kremu upodabniają go (przed przekrojeniem) do jakiejś egzotycznej rośliny, w której gąszcz ktoś włożył pyszne wafelki. Daruniu, przyjmij najlepsze życzenia od Marzyni, która też kiedyś miała 14 lat :-)
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł na torcik. Super!
OdpowiedzUsuńTort wygląda cudownie, pewnie trudno mu się oprzeć. Wszystkiego dobrego dla Darii, spełnienia marzeń. Pozdrawiam Was serdecznie.
OdpowiedzUsuń