Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam Was na prostą i ogólnie znaną babkę na bazie kiślu. Zwykle robi się ją z kiślem o tym samym smaku,ale gdy się zabrałam za pracę okazało się, że mam dwa różne smaki. A ze nie chciało mi się biec do sklepu to wykorzystałam zgromadzone zapasy i wyszła mi ciekawa w smaku babka. Oczywiście można przygotować ją na bazie kiślu o tym samym smaku. Przygotowanie proste i szybkie, więc do dzisiejszej popołudniowej kawy możecie się cieszyć tym pysznym wypiekiem. Serdecznie zapraszam na przepis i udanej niedzieli życzę 😘
150 g mąki pszennej
1 kisiel cytrynowy bez cukru ( 77 g)
1 kisiel truskawkowy bez cukru (77 g)
3 jajka rozm M
100 ml oleju
100 g erytrolu zmielonego na puder
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszać.
Do miski robota przełożyć jajka, dodać erytrol i ubijać aż masa zgęstnieje i będzie jaśniejsza.
Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając.
Do miski przesiać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, wstępnie ostudzić,a następnie przełożyć na kratkę i ostudzić zupełnie. Można oprószyć erytrolem zmielonym na puder. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz