niedziela, 5 października 2025

Babka z kisielem truskawkowym i cytrynowym

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na prostą i ogólnie znaną babkę na bazie kiślu. Zwykle robi się ją z kiślem o tym samym smaku,ale gdy się zabrałam za pracę okazało się, że mam dwa różne smaki. A ze nie chciało mi się biec do sklepu to wykorzystałam zgromadzone zapasy i wyszła mi ciekawa w smaku babka. Oczywiście można przygotować ją na bazie kiślu o tym samym smaku. Przygotowanie proste i szybkie, więc do dzisiejszej popołudniowej kawy możecie się cieszyć tym pysznym wypiekiem. Serdecznie zapraszam na przepis i udanej niedzieli życzę 😘 





150 g mąki pszennej 

1 kisiel cytrynowy bez cukru ( 77 g)

1 kisiel truskawkowy bez cukru (77 g)

3 jajka rozm M 

100 ml oleju 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 



Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę,kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszać.

Do miski robota przełożyć jajka, dodać erytrol i ubijać aż masa zgęstnieje i będzie jaśniejsza.

Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając. 

Do miski przesiać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.

Formę na babkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, wstępnie ostudzić,a następnie przełożyć na kratkę i ostudzić zupełnie. Można oprószyć erytrolem zmielonym na puder. Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz