Dzień dobry 🙂
I zaczynamy ostatni tydzień października. Muszę przyznać że wyjątkowo szybko przeleciał mi ten miesiąc. Dziś wróciłam do pracy. Katar jeszcze dokucza, ale nie będę przecież z powodu kataru zostawała w domu. Pracować trzeba 😉
Dziś dzielę się z Wami pomysłem na pierogi z kaczką w rosole. Ktoś może pomyśleć, że już całkiem oszalałam że takie zacne mięso do pierogów włożyłam... już spieszę z wyjaśnieniem dlaczego tak się stało... otóż którejś niedzieli zaplanowałam sobie że podam pieczoną kaczkę na drugie danie. I łoj coś nie wyszło,bo ptaszyna cały czas jakaś niedopieczona i zupełnie nie smaczna była...nie mam pojęcia dlaczego??? Do ziemniaków więc podałam jajko sadzone,a kaczkę jeszcze trochę dopiekłam,potem dosmażyłam,zmieliłam w maszynce i wsadziłam do ciasta pierogowego. Przecież nie mogłam dopuścić, aby takie wartościowe ( pod wieloma względami 😉) mięso się zmarnowało. Do tego zrobiłam rosołek i obiad był prima sort. No prawie,bo rodzinka orzekła, że za dużo farszu w pierogach było 🤣 muszę przyznać że ubawili mnie tą uwagą,bo jeszcze nie słyszałam żeby ktoś narzekał, że pierogi zbyt obfite w farsz 🤣
Serdecznie zapraszam na przepis i udanego tygodnia Wam życzę 😘 😘 😘
Farsz:
580 g mięsa z kaczki ( u mnie pieczone mięso)
1 cebula
1 czubata łyżka masła
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka majeranku
Sól pieprz do smaku
Ciasto:
500 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
Ok. 300 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
Rosół:
680 g porcji rosłowej z kurczaka
1 szyja z kaczki
1 kuperek z kaczki ( z tłuszczykiem)
1 pęczek włoszczyzny
3 litry wody
1 łyżka soli
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki kurkumy
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Pierogi:
Cebulę obrać i pokroić grubo. Przełożyć do garnka z roztopionym masłem zeszklić. Dodać mięso i dusić około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz resztą przypraw, wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól.Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. Nakładać farsz, zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Rosół:
Do garnka przełożyć porcję rosołową, szyjkę i korpus z kaczki ( wcześniej wszystko dokładnie umyć)
Warzywa obrać, pokroić i dodać do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy (poza solą i sosem sojowym)dodać wodę i zagotować. W międzyczasie zbierać burzowiny, które pojawiają się na powierzchni.
Zmniejszyć ogień, dodać sól. Gotowa około 60 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, kurkumę i wymieszać.
Podawać z ugotowanymi pierogami z kaczki. Smacznego.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. Pychota.
OdpowiedzUsuńZdrowia Ci życzę, katar na pewno szybko minie. Jedzonko smaczne,
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale.
Pozdrawiam serdecznie )
Świetna propozycja kulinarna.
OdpowiedzUsuń