poniedziałek, 27 października 2025

Pierogi z kaczki w rosole

Dzień dobry 🙂 

I zaczynamy ostatni tydzień października. Muszę przyznać że wyjątkowo szybko przeleciał mi ten miesiąc. Dziś wróciłam do pracy. Katar jeszcze dokucza, ale nie będę przecież z powodu kataru zostawała w domu. Pracować trzeba 😉

Dziś dzielę się z Wami pomysłem na pierogi z kaczką w rosole. Ktoś może pomyśleć, że już całkiem oszalałam że takie zacne mięso do pierogów włożyłam... już spieszę z wyjaśnieniem dlaczego tak się stało... otóż którejś niedzieli zaplanowałam sobie że podam pieczoną kaczkę na drugie danie. I łoj coś nie wyszło,bo ptaszyna cały czas jakaś niedopieczona i zupełnie nie smaczna była...nie mam pojęcia dlaczego??? Do ziemniaków więc podałam jajko sadzone,a kaczkę jeszcze trochę dopiekłam,potem dosmażyłam,zmieliłam w maszynce i wsadziłam do ciasta pierogowego. Przecież nie mogłam dopuścić, aby takie wartościowe ( pod wieloma względami 😉) mięso się zmarnowało. Do tego zrobiłam rosołek i obiad był prima sort. No prawie,bo rodzinka orzekła, że za dużo farszu w pierogach było 🤣 muszę przyznać że ubawili mnie tą uwagą,bo jeszcze nie słyszałam żeby ktoś narzekał, że pierogi zbyt obfite w farsz 🤣

Serdecznie zapraszam na przepis i udanego tygodnia Wam życzę 😘 😘 😘 







Farsz:

580 g mięsa z kaczki ( u mnie pieczone mięso)
1 cebula
1 czubata łyżka masła 
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
1 łyżeczka majeranku 
Sól pieprz do smaku 

Ciasto:

500 g mąki 
1 płaska łyżeczka soli 
Ok. 300 ml gorącej wody 
2 łyżki oleju 

Rosół:

680 g porcji rosłowej z kurczaka 
1 szyja z kaczki 
1 kuperek z kaczki ( z tłuszczykiem)
1 pęczek włoszczyzny 
3 litry wody 
1 łyżka soli 
1 łyżka sosu sojowego 
1/4 łyżeczki kurkumy 
3 liście laurowe 
3 ziela angielskie 


Pierogi:

Cebulę obrać i pokroić grubo. Przełożyć do garnka z roztopionym masłem zeszklić. Dodać mięso i dusić około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Następnie zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz resztą przypraw, wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól.Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. Nakładać farsz, zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Rosół:

Do garnka przełożyć porcję rosołową, szyjkę i korpus z kaczki ( wcześniej wszystko dokładnie umyć)

Warzywa obrać, pokroić i dodać do garnka. Wrzucić wszystkie przyprawy (poza solą i sosem sojowym)dodać wodę i zagotować. W międzyczasie zbierać burzowiny, które pojawiają się na powierzchni.

Zmniejszyć ogień, dodać sól. Gotowa około 60 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, kurkumę i wymieszać. 

Podawać z ugotowanymi pierogami z kaczki. Smacznego.












5 komentarzy:

  1. Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowia Ci życzę, katar na pewno szybko minie. Jedzonko smaczne,
    Prezentuje się doskonale.
    Pozdrawiam serdecznie )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie. I jak ładnie podane! Zdrówka! :)

    OdpowiedzUsuń