Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam Was na proste i smakowite torciki na bazie mango, wykończone galaretką i owocami. Takie torciki sprawdzą się na wiele okazji, nie tylko na Dzień Kobiet. Troszkę czasu trzeba im poświęcić, ale smak i wygląd wszystko rekompensują. Ja przygotowałam torciki w wersji mini, ale oczywiście można zrobić to w tradycyjnej tortownicy, myślę że te składniki sprawdza się w tortownicy o średnicy 16-18 cm. Schemat przygotowania będzie taki sam,zmieni się jedynie naczynie, którego użyjecie. Oczywiście nie trzeba się ograniczać do tortownicy,w pucharach czy ozdobnych słoiczkach też będzie pięknie deser się prezentował. I nie martwcie się, jeśli nie macie silikonowej formy z półkulami, owoce i galaretkę można wyłożyć na zastygniętą masę mango i ponownie poczekać do stężenia. Liczę, że te dodatki wskazówki zachęcą Was do przygotowania deseru. To deser w sam raz na wiosenne sobotnie popołudnie. Dlatego też serdecznie polecam i zapraszam Was 🙂
Z okazji Dnia Kobiet składam Wszystkim Nam :
Dzisiaj Dzień Kobiet, więc biusty do góry,
niech znikną z Twej twarzy gradowe chmury.
Niech żyje cellulit i kurze łapki,
bo i tak jesteście fajne babki.
Udanego Dnia Kobiet i całego weekendu 🫶🫶🫶🫶
600 g jogurtu naturalnego
430 g mango z puszki ( w plastrach)
150 g skyru naturalnego
25 g żelatyny
3 łyżki erytrolu zmielonego na puder
3 babeczki bez tłuszczu ,np. z tego przepisu Klik
1 opakowanie galaretki krystalicznej bez cukru+ 400 ml wody
4 łyżki borówek
Na miskę nałożyć sitko, obłożyć je ręcznikiem papierowym i wylać jogurt naturalny. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 12-15 godzin.
Galaretkę i 1 łyżeczkę erytrolu rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Do silikonowych półkul wsypać po 5-6 borówek i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do dzbanka przełożyć zawartość sitka,skyr oraz mango ( wraz z zalewą) oraz erytrol. Zmiksować na gładko.
Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie stale miksując wlać ją do dzbanka.
Ringi do deserów lub małe miseczki wyłożyć kawałkami babeczki bez tłuszczu ( pokroić na plastry). Wlać tężejącą masę mango.
Z formy silikonowej wyjąć galaretkę i ułożyć delikatnie na środku torcików. Wstawić do lodówki do stężenia.
* Z podanych składników wyszło mi 6 torcików po około 161 kcal jeden.
Super pomysłowe! Świetne!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję i Tobie również wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet 🌸😊 a takich torcików jeszcze w życiu nie widziałam. Muszą świetnie smakować tym bardziej że uwielbiam magno 😊😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego tobie z okazji dnia kobiet. Desery bardzo pomysłowe i pyszne ❤️
OdpowiedzUsuńDeser wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za fajne życzenia. Tobie też życzę wszystkiego najlepszego :)
Monika
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita! Fajna z Ciebie babka! Wszystkiego co najlepsze życzę 😘
Deser idealny! Pięknie się prezentuje i jeszcze można wcinać bez wyrzutów 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🤗☀️
Kochana, czuję się kobieco dopieszczona przez Ciebie! I wzajemnie życzę nie tylko takich pyszności, jak powyżej (bo to u Ciebie standard), ale także samych dobrych i szczęśliwych dni!
OdpowiedzUsuńDroga Moniczko, torciki super! Z okazji Dnia Kobiet szczerze Ci życzę wszelkiego dobra i żeby ten dzień trwał cały rok, żebyś była zawsze szczęśliwa i radosna! Uściski!
OdpowiedzUsuńTaki mały torcik, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealnie pod ten wyjątkowy dzień ;) Wszystkiego wspaniałego na cały kobiecy rok ♥
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące!
OdpowiedzUsuń