Dzień dobry 🙂
Już dawno nie było żadnego pomysłu na coś " do chleba". Przepisy na pieczywo się pojawiały a tzw.obkład nie więc szybciutko nadrabiam. Polecam Waszej uwadze prosta i bardzo smaczną pastę na bazie twarogu i cukinii. Do tego odrobina szczypiorku i ulubione przyprawy i już można cieszyć się smakowitym dankiem. Ja się nie mogłam najeść,ale to może bardzo lubię takie domowe lekkie smarowidła. Zapraszam na przepis 🙂
250 g sera białego chudego
280 g cukinii
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól pieprz do smaku
Cukinię pokroić na ćwiartki i upiec do miękkości w piekarniku lub wiatropiecu. Wyjąć i ostudzić.
Przełożyć do miski, dodać ser i zmiksować na gładko.
Dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy i wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić pastę. Smacznego.
To zdecydowanie mój smak. Uwielbiam takie pasty.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że trafiłam w Twój gust! W takim razie serdecznie polecam przygotowanie takiej pasty.
UsuńNo proszę, znów coś nowego. :) Twarożek robię z różnymi warzywami i ziołami, ale na cukinię jak do tej pory nie wpadłam. Muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa z ziołami też często robię, ale warto od czasu do czasu wprowadzić jakąś odmianę 🙂
UsuńGorące uściski 😘
Smakowicie, lubię domowe smarowidła do chleba. :)
OdpowiedzUsuńNo to jest nas dwie bo ja też bardzo lubię 😁
UsuńFajny przepis , twaróg akurat mam w lodówce, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do przygotowania. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńA receita é uma novidade e é sempre bom saber.
OdpowiedzUsuńAbraço amigo.
Juvenal Nunes
Muchas gracias, me alegro que te guste la receta.
UsuńMuchas gracias por visitar y comentar. Saludos, Mónica.
Taka gzika w swoim rodzaju. Wspaniały pomysł na dodatek do kanapki b ;) Coś, co bardzo uwielbiam b :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cieplutko i od serducha :-* B <3
Witaj. Cieszę się że pomysł się podoba. Myślę że do pryków też by się taki mix nadaje.
UsuńGorące pozdrowienia 🙂
Kurcze nie wiem czy by taka pasta smakowała moim domownikom. Ja mroze cukinię i placki zimą nawet z nich robię. A mówili że cukinia się nie nadaje do mrożenia.
OdpowiedzUsuńJa też mrożę cukinię. Pokrojoną w kostkę lub startą na tarce. Potem myk i bez rozmrażania na patelnię lub do garnka. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam twaróg, ale w połączeniu z cukinią jeszcze nigdy go nie próbowałam. Ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńJest to pasta łagodna w smaku więc mogę zdecydowanie polecić.
UsuńPasty często goszczą na naszym stole rodzinnym. Bardzo je lubimy a taka z cukinii zdecydowanie wpisuje się w nasze smaki.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, więc mogę z czystym sumieniem polecić do wypróbowania przepis. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńPomysł na smarowidło super!
OdpowiedzUsuńMam chleb z cebulką i lubię go z różnymi smarowidłami. Dzięki za przepis!
Pozdrawiam cieplutko:)
O do takiego aromatycznego chlebka na pewno będzie pasować taka pasta.
UsuńGorące uściski 😘
Bardzo lubimy pasty i ta z pewnością zagości na naszym stole. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło i mam nadzieję że smak Was nie zawiedzie. Serdecznie pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie pasty! Ostatnio do twarogu dodałam jajka, czosnek i mnóstwo koperku. Do żytniego chleba z ziarnami był idealny. No i "zapchał" na tyle, że nie myślałam o słodkim :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo ciekawy mix stworzyłaś Aniu. Muszę kiedyś tak zrobić bo chyba jajek do twarogu jeszcze nie dodawałam. Ja też ostatnio przestałam się głodzić i zdecydowanie mniej chce mi się słodkiego. Uściski?
UsuńUwielbiam cukinię, więc taka pasta dla mnie idealna:) Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i serdecznie polecam!
Usuńo, z cukinią nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńWarto, polecam!
UsuńNigdy bym nie wpadła na takie połączenie! Dobrego tygodnia życzę.🤗
OdpowiedzUsuńCieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć. Wszystkiego dobrego 🙂
UsuńNie pomyślałabym, że cukinię można wykorzystać, jako pastę do pieczywa, ale ten Twój przepis brzmi bardzo zachęcająco. Obowiązkowo spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUściski, Monia!
Iwonko będzie mi bardzo i mam nadzieję że smak trafi w Twój gust. Szybko, prosto i smacznie. Gorące pozdrowienia i wszystkiego dobrego Kochana 🩷
UsuńCiekawy przepis. Zawsze to coś innego :)
OdpowiedzUsuńTaki był mój zamysł. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz 🙂
UsuńBardzo lubię cukinię, więc takie smarowidło na pewno przypadłoby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńCiekawy pomysł, pasty z cukinią jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
To może teraz się zainspirujesz i zrobisz podobną do czego bardzo Cię zachęcam.
UsuńTaka pasta na pewno znajdzie swoich smakoszy.
OdpowiedzUsuńNa to liczę 😁
UsuńSmak musi być interesujący ze względu na cukinię 😊 nie wiedziałam, że można dodawać ją do twarogu.
OdpowiedzUsuńMyślę że można dodać wszystko na co mamy ochotę 😉 wszystkiego dobrego 🙂
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i super prosto! Uwielbiam takie domowe pasty – naturalne, lekkie i bez zbędnych dodatków. Cukinia to świetny wybór, bo jest delikatna, a w połączeniu z twarogiem musi dawać fajną, kremową konsystencję.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można by też dodać trochę czosnku albo soku z cytryny dla dodatkowego smaku. Może nawet odrobina oliwy dla aksamitności? Na pewno spróbuję! Dzięki za inspirację!
No proszę ile jeszcze pomysłów masz na taką pastę i wszystkie przepyszne! Trzeba będzie kiedyś taką zrobić ☀️ to ja dziękuję za inspirację. Gorące pozdrowienia 😘
UsuńTo na takie użycie cukinii bym nie wpadła, super i myślę że i w smaku była super ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć, bo Twoja kreatywność kulinarna nie zna granic. Bardzo dużo uczę się od Ciebie. Gorące pozdrowienia 😘
UsuńPasta prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam takie pasty- proste i zdrowe - koniecznie ze świeżym, chrupkim pieczywem- po prostu pycha :-)
OdpowiedzUsuńIt’s perfect for a light snack or as a topping for bread. I’m sure it would be really nice after chilling in the fridge too. I’ll definitely keep this in mind for my next homemade spread!
OdpowiedzUsuńThank you for reading my new blog post, and have a nice Friday.
https://www.melodyjacob.com/2025/03/follow-on-instagram-melodyjacob1.html