środa, 26 marca 2025

Pasta dwuskładnikowa

Dzień dobry 🙂 

Już dawno nie było żadnego pomysłu na coś " do chleba". Przepisy na pieczywo się pojawiały a tzw.obkład nie więc szybciutko nadrabiam. Polecam Waszej uwadze prosta i bardzo smaczną pastę na bazie twarogu i cukinii. Do tego odrobina szczypiorku i ulubione przyprawy i już można cieszyć się smakowitym dankiem. Ja się nie mogłam najeść,ale to może bardzo lubię takie domowe lekkie smarowidła. Zapraszam na przepis 🙂 




250 g sera białego chudego 

280 g cukinii 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól pieprz do smaku 


Cukinię pokroić na ćwiartki i upiec do miękkości w piekarniku lub wiatropiecu. Wyjąć i ostudzić.

Przełożyć do miski, dodać ser i zmiksować na gładko. 

Dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy i wymieszać. Przed podaniem warto schłodzić pastę. Smacznego.








51 komentarzy:

  1. To zdecydowanie mój smak. Uwielbiam takie pasty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że trafiłam w Twój gust! W takim razie serdecznie polecam przygotowanie takiej pasty.

      Usuń
  2. No proszę, znów coś nowego. :) Twarożek robię z różnymi warzywami i ziołami, ale na cukinię jak do tej pory nie wpadłam. Muszę spróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z ziołami też często robię, ale warto od czasu do czasu wprowadzić jakąś odmianę 🙂
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  3. Smakowicie, lubię domowe smarowidła do chleba. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis , twaróg akurat mam w lodówce, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do przygotowania. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  5. A receita é uma novidade e é sempre bom saber.
    Abraço amigo.
    Juvenal Nunes

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias, me alegro que te guste la receta.
      Muchas gracias por visitar y comentar. Saludos, Mónica.

      Usuń
  6. Taka gzika w swoim rodzaju. Wspaniały pomysł na dodatek do kanapki b ;) Coś, co bardzo uwielbiam b :)
    Pozdrawiam Cieplutko i od serducha :-* B <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Cieszę się że pomysł się podoba. Myślę że do pryków też by się taki mix nadaje.
      Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  7. Kurcze nie wiem czy by taka pasta smakowała moim domownikom. Ja mroze cukinię i placki zimą nawet z nich robię. A mówili że cukinia się nie nadaje do mrożenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mrożę cukinię. Pokrojoną w kostkę lub startą na tarce. Potem myk i bez rozmrażania na patelnię lub do garnka. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  8. Uwielbiam twaróg, ale w połączeniu z cukinią jeszcze nigdy go nie próbowałam. Ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to pasta łagodna w smaku więc mogę zdecydowanie polecić.

      Usuń
  9. Pasty często goszczą na naszym stole rodzinnym. Bardzo je lubimy a taka z cukinii zdecydowanie wpisuje się w nasze smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, więc mogę z czystym sumieniem polecić do wypróbowania przepis. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  10. Pomysł na smarowidło super!
    Mam chleb z cebulką i lubię go z różnymi smarowidłami. Dzięki za przepis!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O do takiego aromatycznego chlebka na pewno będzie pasować taka pasta.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  11. Bardzo lubimy pasty i ta z pewnością zagości na naszym stole. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło i mam nadzieję że smak Was nie zawiedzie. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  12. Uwielbiam takie pasty! Ostatnio do twarogu dodałam jajka, czosnek i mnóstwo koperku. Do żytniego chleba z ziarnami był idealny. No i "zapchał" na tyle, że nie myślałam o słodkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo ciekawy mix stworzyłaś Aniu. Muszę kiedyś tak zrobić bo chyba jajek do twarogu jeszcze nie dodawałam. Ja też ostatnio przestałam się głodzić i zdecydowanie mniej chce mi się słodkiego. Uściski?

      Usuń
  13. Uwielbiam cukinię, więc taka pasta dla mnie idealna:) Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  14. o, z cukinią nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie! Dobrego tygodnia życzę.🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć. Wszystkiego dobrego 🙂

      Usuń
  16. Nie pomyślałabym, że cukinię można wykorzystać, jako pastę do pieczywa, ale ten Twój przepis brzmi bardzo zachęcająco. Obowiązkowo spróbuję :)
    Uściski, Monia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko będzie mi bardzo i mam nadzieję że smak trafi w Twój gust. Szybko, prosto i smacznie. Gorące pozdrowienia i wszystkiego dobrego Kochana 🩷

      Usuń
  17. Ciekawy przepis. Zawsze to coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki był mój zamysł. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz 🙂

      Usuń
  18. Bardzo lubię cukinię, więc takie smarowidło na pewno przypadłoby mi do gustu.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  19. Ciekawy pomysł, pasty z cukinią jeszcze nie próbowałam :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może teraz się zainspirujesz i zrobisz podobną do czego bardzo Cię zachęcam.

      Usuń
  20. Taka pasta na pewno znajdzie swoich smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Smak musi być interesujący ze względu na cukinię 😊 nie wiedziałam, że można dodawać ją do twarogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można dodać wszystko na co mamy ochotę 😉 wszystkiego dobrego 🙂

      Usuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Brzmi pysznie i super prosto! Uwielbiam takie domowe pasty – naturalne, lekkie i bez zbędnych dodatków. Cukinia to świetny wybór, bo jest delikatna, a w połączeniu z twarogiem musi dawać fajną, kremową konsystencję.

    Myślę, że można by też dodać trochę czosnku albo soku z cytryny dla dodatkowego smaku. Może nawet odrobina oliwy dla aksamitności? Na pewno spróbuję! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę ile jeszcze pomysłów masz na taką pastę i wszystkie przepyszne! Trzeba będzie kiedyś taką zrobić ☀️ to ja dziękuję za inspirację. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  24. To na takie użycie cukinii bym nie wpadła, super i myślę że i w smaku była super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że udało mi się Ciebie zaskoczyć, bo Twoja kreatywność kulinarna nie zna granic. Bardzo dużo uczę się od Ciebie. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  25. Pasta prezentuje się smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  26. Uwielbiam takie pasty- proste i zdrowe - koniecznie ze świeżym, chrupkim pieczywem- po prostu pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. It’s perfect for a light snack or as a topping for bread. I’m sure it would be really nice after chilling in the fridge too. I’ll definitely keep this in mind for my next homemade spread!

    Thank you for reading my new blog post, and have a nice Friday.
    https://www.melodyjacob.com/2025/03/follow-on-instagram-melodyjacob1.html

    OdpowiedzUsuń