środa, 12 marca 2025

Delikatne bułki z dodatkiem mąki ziemniaczanej ( wyrastanie nocne)

Dzień dobry 🙂 

Wszyscy wiemy, że nie ma to jak domowe pieczywo. Jak już wiecie,bo nie raz o tym mówiłam, bardzo lubię je wypiekać i jeść. Staram się też za każdym razem zrobić inne pieczywo. Ostatnio są to głównie bułki. Pomimo że chciałabym przygotowywać je częściej to tylko w weekendy jest na to czas. Najczęściej są to bułki przygotowane wieczorem, potem hop do lodówki a potem hop do piekarnika następnego ranka i znakomite bułeczki na śniadanie gotowe. Tym razem postawiłam na bułki z dodatkiem mąki ziemniaczanej i wyszły bardzo delikatne,jak chmurka. Dziewczyny z przyjemnością je pałaszowały 😉 Może i Wy się skusicie? Serdecznie zapraszam!




400 g mąki pszennej typ 750

50 g mąki ziemniaczanej 

1 opakowanie drożdży instant 

250 ml letniej wody 

1 łyżeczka soli 


Do miseczki przelać wodę, dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski robota przełożyć obie mąki oraz sól. Wymieszać.

Dodać wodę z drożdżami i wyrabiać ciasto około 5 minut. Jeśli nie używacie robota kuchennego warto skorzystać z miksera ręcznego z hakiem bo ciasto jest dosyć luźne.

Wyrobione ciasto podzielić na 8 równych p porcji. Każdą porcję uformować w kulę, którą następnie delikatnie rozpłaszczyć przy pomocy wałka do ciasta. Krótsze boki założyć na siebie, zlepić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu *



Gdy wszystkie bułki będą na blasze, wstawić je do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. 

Piekarnik nagrzać do 180 st piekarnik góra -dół i piec około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.








6 komentarzy: