piątek, 14 lutego 2025

Torcik czekoladowy nie tylko na walentynki ( wersja odchudzona)

Dzień dobry 🙂 

I dziś Walentynki. Z tej okazji zapraszam Was na smakowity torcik czekoladowy w odchudzonej wersji. Torcik ten sprawdzi się na różne okazje,nie tylko na Dzień Zakochanych. Może być doskonałym prezentem na Dzień Kobiet czy Dzień Matki,a nawet jako tort urodzinowy. Torcik pomimo, że jest czekoladowy nie jest tak kaloryczny i tłusty jak klasyczne torty. Udało mi się zbić kaloryczność o połowę. Mój w 100 g ma 174 kcal,a klasyczne od 350-400 kcal na 100 g. A na smaku nic nie stracił. Mój mąż stwierdził że czekolada jest wyczuwalną bardziej niż w klasycznym torcie,a córki nawet nie spostrzegły się że ciasto jest upieczone na warzywie... tak bo ciasto jest na buraku. Wszystko to komponuje się smacznie i naprawdę ładnie. I powiem Wam, że nawet bitej śmietany mi nie brakuje w tym deserze.

To ja zostawiam Was z tym pomysłem,a sama po pracy będę kończyć tort urodzinowy dla mojej " malutkiej" dziewczynki... kończy w niedzielę 15 lat....

Udanego weekendu i do poniedziałku 🫶 🙂 




Ciasto czekoladowe na buraku:

150 g mąki pszennej typ 550

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

25 g kakao 

5 g kawy rozpuszczalnej miałkiej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata)

1 łyżeczka sody ( płaska)

55 g margaryny wegańskiej o obniżonej zawartości tłuszczu 

200 g gotowanego buraka 

3 jajka rozm M 

125 g erytrolu zmielonego na puder 

Krem czekoladowy:

600 g skyru naturalnego w temperaturze pokojowej 

100 g gorzkiej czekolady 

2 śmietan fix 

1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 

Polewa z kakao:

50 g margaryny wegańskiej o obniżonej zawartości tłuszczu 

50 g erytrolu zmielonego na puder 

25 g kakao 

1 łyżka mleka 

Dodatkowo:

15 g kakao 



Ciasto:

W małej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kawę i kakao. Odstawić na bok. Margarynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do dużej miski wbić jajka, dodać erytrol i przez około 5 minut ucierać aż krem będzie jasny i gęsty. Dodać roztopioną margarynę i zmiksować do połączenia składników.

Dodać buraki i ponownie krótko wymieszać. Na koniec dodać sypkie składniki i całość dokładnie zmiksować.

Ciasto wyłożyć na płaską formę ( ja użyłam silikonowej o wymiarach 26*34 cm)*. Wyrównać i piec w 180 st z termoobiegiem około 20-22 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zupełnie ostudzić.

Następnie wykroić 3 blaty o średnicy 15 cm ( jeden będzie składał się z dwóch kawałków)**

Krem czekoladowy:

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( nie przypalić). Zostawić do ostygnięcia.

Płynna czekoladę połączyć ze skyrem i erytrolem. Wymieszać. Dodać śmietan fix i ubić jak kremówkę.

Składanie:

Na parterze ułożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego. Zapiąć obręcz tortownicy, wcześniej można wyłożyć ja folią rantową. Odłożyć 2 łyżki kremu,a resztę podzielić na dwie części. Nałożyć pierwszą porcję kremu i dać drugi blat ciasta ( najlepiej ten z dwóch kawałków). I dać resztę kremu. Na krem ostatni kawałek ciasta.

Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Polewa z kakao:

Do rondelka przełożyć margarynę, erytrol oraz kakao. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia margaryny i erytrolu. Aby szybciej osiągnąć ten efekt, dodać mleko. Gdy składniki polewy dobrze się połączą zdjąć z ognia. Gdy polewa będzie stygnąć to będzie gęstnieć. 

Z lodówki wyjąć tort, obrócić go do góry nogami i oblać zgęstniałą polewą. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dekoracja:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego i wycisnąć 4 ażurowe serca. Zostawić w lodówce do stężenia.

Przed podaniem tortu z odłożonego kremu zrobić ozdobne rozetki i udekorować sercami z czekolady. Smacznego.

* Ciasto czekoladowe można upiec w tortownicy o średnicy 16-18 cm,czas pieczenia należy wydłużyć do około 40-45 minut, do suchego patyczka.

**Jeśli ciasto czekoladowe będzie pieczone w tortownicy to wystarczy przekroić go na trzy równe blaty ciasta.

*** Z podanych składników wyszedł mi torcik o wadze 1050 g co daje około 174 kcal na 100 g.













23 komentarze:

  1. Świetny torcik. Idealny na Walentynki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z burakiem tort widzę po raz pierwszy, pieknie wyszedl a dekoracje super,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudny i znowu kawa. Jak ja takie lubię. Ale pierwszy raz widzę z burakiem. Ty to masz pomysły😀 dziękuję i pozdrawiam serdecznie 💕

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik jest piękny i na pewno pyszny. Uwielbiam ten smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, wyglada bosko! :D
    Wszamałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik zachwyca dekoracją i zapewne smakiem. Martik nasz piecze ciasta na burakach i nikt (bez zdradzenia składnika) nigdy się nie kapnął, że to ciasto "warzywne". Buziaki walentynkowe :-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój torcik jest przecudny! Taki nie przesadnie dekorowany a jednocześnie wytworny. Podoba mi się wykorzystanie ciasta buraczanego i w ogóle wszystko mi się podoba🤗
    Wszystkiego miłego życzę i pozdrawiam cieplutko 🧡

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik wygląda uroczo, podziwiam, bo ja jestem zbyt leniwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wygląda znakomicie, pierwszy raz widzę taką wersję. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny 😍 i jak dużo kremu 😋😋😋Pyszny 👍😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Zachwycający torcik :) prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi pysznie! Torcik na buraku to świetny pomysł, a w dodatku mniejsze kalorie to duży plus! Uwielbiam takie kreatywne podejście do zdrowych wersji klasycznych wypieków. Muszę spróbować zrobić go na najbliższą okazję, może nawet na Dzień Kobiet! A co do córki – to niesamowite, że nie zauważyły zmiany, haha, super ukryta tajemnica! 😊 Powodzenia z tortem urodzinowym i wszystkiego najlepszego dla Twojej „malutkiej”! 🫶 moja 10.02 skończyła 20 lat :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi narobiłaś ochoty na taki torcik!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort prześliczny i mega apetyczny ^_^ Do wykorzystania nie tylko na Walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudo. Wygląda mega apetycznie i słodko. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale śliczny, taki torcik sprawdzi się na wiele wspaniałych okazji <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdecydowanie wolałabym otrzymać tak cudny tort, niżeli kwiaty cięte :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepięknie! Fajny pomysł na tort w takiej zdrowszej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wyszło. Słyszałam, że ciasto na buraku jest pyszne i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale jakie piękne dekoracje :D! Pięknie ci wyszedł. Zjadłabym.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń