czwartek, 27 lutego 2025

Kremowa zupa z pieczarek i soczewicy

Dzień dobry 🙂 

Pora na coś wytrawnego i jednocześnie rozgrzewającego czyli na stole pojawia się zupa. Można by powiedzieć zupa pieczarkowa, ale nie jest to zwykła zupa pieczarkowa. Tylko krem z pieczarek i soczewicy. Zupa apetyczna, sycąca i ze sporą porcją białka. Spora dawka pieprzu podkręca smak i doskonale rozgrzewa. A taka opcja jest zawsze dobra. Jako bonusik przygotowałam chipsy z pietruszki. Ja użyłam do tego wiatropieca, ale oczywiście spokojnie można przygotować je w piekarniku. Serdecznie zapraszam na zupkę 🤤

Zostawiam Was na 5 dni, po pracy jedziemy nad morze. Wcześniej nie było możliwości bo jak wiecie mąż był na kursie językowym i dopiero teraz mamy szansę trochę pooddychać Mirska bryzą. Będą więc wagary jutro od pracy i szkoły. Zajrzę do Was we wtorek. Udanego weekendu 🥰 



40 g pora 

1 duża pietruszka 

2 ząbki czosnku 

530 g ziemniaków ( waga po obraniu)

320 g pieczarek 

1 puszka soczewicy 

3 łyżki oleju rzepakowego 

2 litry wody 

Sól do smaku 

1 łyżeczka pieprzu czarnego 

Dodatkowo:

1 pietruszka 


Por, pietruszkę oraz czosnek z grubsza pokroić. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem. Zeszklić.

Gdy to nastąpi wrzucić pieczarki ( ja miałam wyjątkowo małe, więc wrzuciłam w całości, większe warto podzielić na 2-3 części). Krótko przesmażyć całość.

W międzyczasie obrać i pokroić w dużą kostkę ziemniaki. Dodać do garnka wraz z wodą. Doprowadzić do zagotowania.

Gdy wywar się zagotuje dodać soczewicę wraz z zalewą. Zmniejszyc ogień, przykryć pokrywką i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie posolić.

Gotową zupę zmiksować blenderem i doprawić pieprzem.

Gdy zupa się gotuje wyszorowaną pietruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w wiatropiecu i upiec aż z warzywa zrobią się chipsy.

Zupę podawać z chipsami. Smacznego.

* Zupa na 6-8 porcji.






17 komentarzy:

  1. I soczewica i pieczarki bardzo lubię więc taką zupę chętnie ugotuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie zupy krem uwielbiam ale czipsów z pietruszki nie znałam, miłego odpoczynku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Dobrego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda. Dobrego odpoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie miałam okazji spróbować zupy z soczewicy i zawsze się zastanawiałam jaki ma smak 😉 z pewnością wypróbuje Twój przepis tym bardziej że lubię pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zupowa , bardzo je lubię. Twoja niezwykła pieczarkowa wygląda pysznie. Miłego pobytu i wracaj z nowymi kulinarnymi pomysłami. Pozdrawiam serdecznie ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ! Jaka fajna ta zupa ! Lubię zupy. Świetny pomysł na chipsa z pietruszki. Nigdy nie robiłam czegoś takiego. Życzę udanego czasu nad morzem !!! Będę Ciebie wypatrywać na plaży :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię zupy, choć nigdy się nimi nie nadam :)
    Przepis chętnie wypróbuję bo takiej zupy jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna 😋 Udanego wypoczynku 🍀

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna i pożywna zupa 🧡. Udanego wypoczynku! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm jaka pychotka :D
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupy kremy czasami u mnie goszczą, ale jeszcze nigdy nie robiłam chipsów z pietruszki! Zapisuję :-) A nad morzem niech będzie Wam cudownie :-*

    OdpowiedzUsuń
  13. To idealna zupa na chłodne dni! Kremowa, sycąca i z porządną dawką białka – zdecydowanie moje klimaty. Do tego chipsy z pietruszki jako chrupiący dodatek? Brzmi obłędnie! Miłego odpoczynku nad morzem, łapcie dużo świeżego powietrza i ładujcie baterie. Czekam na Twoje relacje po powrocie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bym chętnie zjadła, ale reszta rodziny nie przepada :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Niech Wam wszystko sprzyja żeby ten wspólny wyjazd był jak najbardziej udany:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie połączenie smaków może być interesujące.

    OdpowiedzUsuń