sobota, 23 kwietnia 2022

Piętrowy tort urodzinowy

Dzień dobry:)

Dzisiaj chwalę się na maksa 😄 tort z okazji 40 urodzin mojego męża. Były 2 tygodnie temu i wtedy też popełniłam to cudo:). Wiem, że nie jest spektakularny ale jestem z niego bardzo zadowolona- pod względem smaku, wyglądu, czasu poświęcinego nad jego wykonaniem i oczywiście radością sprawioną mężowi. Wszystko udało się pięknie. Kilka kawałków zaniosłam do pracy i uslyszałam: " poezja, lepszego nie jadłam "...jak domyślacie się to miód na moje uszy 🙂 serdecznie zapraszam i polecam przepis, bo wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny.






Biszkopt jasny:

4 jajka

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Biszkopt ciemny:

4 jajka 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

4 łyżki mąki 

1 łyżka kakao 

1 łyżka wody 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego 

200 g truskawek 

3 łyżeczki żelatyny 

3  łyżki erytrolu lub cukru 

Masa z białej czekolady:

200 g śmietany kremówki 

50 g białej czekolady 

Dodatkowo:

1 litr śmietany kremówki 

6 łyżek erytrolu lub cukru 

2 śmietan- fix 

Truskawki 

Winogrona 

Kiwi 

2 ciastka neo lub oreo 

3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 

3 łyżki soku pomarańczowego +1/2 szklanki wrzątku 

Biszkopt jasny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. 

Biszkopt ciemny:

Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostrożnie wymieszać. W razie trudności z mieszaniem dodać wodę. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika,ostudzić. 

Z ciemnego biszkoptu wykroić dwa kwadraty o boku 18 cm. Z jasnego jeden taki blat. 

Z jasnego wykroić dwa prostokąty o bokach 10 i 6 cm,a z ciemnego jeden blat. Z jasnego wykroić ostatnie 3 małe blaty o wymiarach na jakie pozwoli biszkopt, u mnie 5-6 cm.

* biszkopty upiec dzisiaj przed składaniem tortu.

Masa z białej czekolady:

Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, truskawki oraz erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i dokończyć miksowanie. 

Na dno kwadratowej formy o boku 18 cm włożyć pierwszy blat ciemny i wylać masę jogurtową, przykryć jasnym biszkoptem. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Gdy to nastąpi na jasny biszkopt wyłożyć 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a na to wyłożyć krem przygotowany z ubitej śmietany z czekoladą i pomiędzy krem wcisnąć pokrojone w małą kostkę truskawki. Położyć drugi ciemny biszkopt. Nasączyć go mieszanką soku pomarańczowego z wrzątkiem ( oczywiście poncz ostudzić).

Kolejne piętra:

Śmietanę ubić na sztywny krem z erytrolem i zagęstnikiem ( najlepiej zrobić to w 2 lub 3 porcjach, aby śmietana dobrze się ubiła). 

Ubitą kremówką (200-250 g) obłożyć biszkopty prostokątne, pomiędzy warstwy dać pokrojone kiwi i winogrona. Ułożyć ostrożnie na kwadratowym piętrze. 

Do małej miseczki odłożyć około 150 g kremówki i dodać do niej pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać. Obłożyć tym kremem najmniejsze biszkopty i ułożyć ostatnie piętro. 

Z pozostałej kremówki i owoców zrobić dekoracje, schodzić tort 2-3 godziny i podawać. Smacznego:)






16 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :D Uwielbiam owocowe akcenty w deserach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik :) i podziwiam bo ja się nie odważyłam jeszcze na piętrowe torty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dziękuję bardzo:) ale obie wiemy ,że to taki pseudo piętrowy, ale i tak jestem z niego mega dumna;)

      Usuń
  3. Dla mnie idealny, bo jest lekki! I w dodatku pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny torcik <3
    Niebo dla oka i podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Duże WoOw :D Piękny tort, super :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu dzieło sztuki, gratuluję talentu :)

    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń