sobota, 9 października 2021

Skrzydełkach w teryiaki i melasie

Witajcie:) 

Dzisiaj przychodzę do Was z kurczaczkiem. A konkretnie ze skrzydełkami. Mój mąż bardzo lubi skrzydełka, i staram się wymyślać nowe wersje tego dania. Tym razem wybór padł na sos teryiaki i melasę. Obiad w sumie robi się sam i jest pysznie, zapraszam i polecam:)




12 skrzydełek z kurczaka 
3 łyżki sosu teryiaki 
1 łyżka sosu sojowego 
2 łyżeczki melasy 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka pieprzu 

Mięso umyć, osuszyć. Odkroić lotki. 
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Marynatą dokładnie wysmarować skrzydełka. Wstawić do lodówki na 12 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około godzinę. Wyjąć z rękawa i podawać. Smacznego. 




 

5 komentarzy:

  1. Absolutnie propozycja dla nas, uwielbiamy drób pod każdą postacią :-)A jeszcze taki obiad, który robi się sam, to w ogóle luksus :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się:) należ pysznie jeść, ale nie zawsze trzeba dużo przy tym czasu spędzać;)

      Usuń
  2. Też jestem wielka fanką skrzydełek i pałek z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń