sobota, 16 października 2021

Tort " Biała Królowa"

Dzień dobry:)

W minioną sobotę moja młodsza córcia zaprosiła kilka koleżanek z klasy na imprezkę z okazji swoich 10 urodzin. Mama wspięła się na szczyty swoich możliwości, żeby przygotować godny tort z tej okazji. I chyba się udało, dziewczynki miały bawić się 2 godziny, a były ponad 5 godzin 😉. Oprócz tortu były babeczki i ciasteczka, ale to wkrótce się podzielę z Wami tymi pomysłami. Póki co zapraszam na tortowy przepis.

P.s. jest to 100 przepis na blogu  więc okazja do świętowania podwójna 😀


Biszkopt:

4 jajka 

4 łyżki mąki 

4 łyżki erytrolu 

4 łyżki cukru 

30 g wiórków kokosowych 

3 łyżki oleju 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa czekoladowa:

600 ml śmietany 30%

200 g białej czekolady

250 g mascarpone 

Dodatkowo:

Sok z 1/2 cytryny

1/2 szklanki wody 

100 g białej czekolady 

1 łyżeczka cukrowych perełek

Tortownica 18 cm


Biszkopt:

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry I ubijać mikserem przez 5 minut, aż jajka zbieleją i nabiorą puszystości. Następnie stale ubijając dodawać po 1 łyżce olej i mieszać. Odstawić mikser. Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmielone w młynku do kawy wiórki. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 st około 40 minut,do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Uwolnić z tortownicy i przekroić na trzy blaty ( najlepiej kolejnego dnia).

Masa czekoladowa:

Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i zagotować do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia, przykryć folią, tak aby dodykała płynu i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Podzielić na pół i jedną z porcji wstawić do lodówki. Drugą połączyć z serkiem mascarpone. 

Składanie :

Z gorącej przegotowanej wody i soku z cytryny zrobić nakropkę. 

Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć go płynem. Nałożyć połowę masy czekoladowej ( można przy pomocy rękawa cukierniczego) i ułożyć drugi blat ciasta. Lekko docisnąć i również obficie nasączyć. Dać drugą porcję śmietany. Przykryć ostatnim kawałkiem ciasta, który również nasączyć.  Odstawić tort na 3-4 godziny do lodówki. 

Ozdoby:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Na papierze do pieczenia pędzelkiem moczonym w czekoladzie rysować liscie( wypełniająca kontury dosyć obficie). Następnie papierze układać na rolce po ręczniku papierowym i wstawić do lodówki aby zastygło. Gdy to nastąpi na papierze do pieczenia Dać kleks roztopionej czekolady i układać liście tworząc kwiat ( warto przygotować obręcz z folii aluminiowej, aby pomogła utrzymać liście). Znów dać kleks czekolady i wsypać perełki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Dekoracja:

Odłożoną wcześniej czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć wzór dookoła tortu. Wierzch lekko posmarować śmietaną i ułożyć kwiat, wokół niego również zrobić rozetki ze śmietany. Można wstawić tort na 30 minut do lodówki. Smacznego. 








15 komentarzy:

  1. Kochana cudo wyczarowałaś, ja również niedługo będę musiała się wspiąć na szczyt swoich moich możliwości dla synusia, a młody wymyśla... :-) Najlepsze życzenia dla solenizantki :*) Uściski i całusy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu bardzo dziękuję:) I jestem pewna,że stworzysz super tort. Twój jednorożec był bomba!

      Usuń
  2. To dzieło sztuki, aż szkoda jeść. Ja bym tak nie umiał. Jestem zauroczony samym widokiem.
    Smacznego.
    Pozdrawiam i ślę życzenia kolejnych 100 przepisów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być pyszny, wygląda przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki w sumie klasyczne więc smakowicie było. Dziękuję za miły komentarz:)

      Usuń
  4. Wygląda jak piękny kwiat. To się mama postarała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki, nie dziwię się, że zachwycił wszystkich gości :) gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kulinarne dzieło sztuki <3
    Cudowny tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks so divine.
    I may not be worthy to break and eat such a beautiful cake.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń