wtorek, 24 czerwca 2025

Ciasto na śmietanie z rabarbarem i kruszonką ( bez białego cukru)

Dzień dobry 🙂 

Sezon na rabarbar jeszcze całkiem nam nie umknął, więc mogę jeszcze podrzucić Wam pomysł na pyszne i proste ciasto. Proste w przygotowaniu ( można bez użycia miksera), smakowite bo wszystko co z kruszonką jest pyszne, prawda? Zapraszam więc na przepis i udanego tygodnia życzę! Ja w oczekiwaniu na męża, znowu wyjechał służbowo na tydzień 😔

Wracając jeszcze do tematu mojej córki to ja tą wcześniejszą decyzję podjąłam bez konsultacji z nią. I dlatego była taka zdziwiona, że nic kulinarnie się u nas nie dzieje. Oczywiście będę trzymać rękę na pulsie, więc gdybym od września zdarzały się dłuższe przerwy w publikacji to będziecie wiedzieć, że się uczę 😁




240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

60 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

65 go margaryny wegańskiej 

300 g śmietany 12%

2 jajka 

280 g rabarbaru 

Aromat migdałowy 

Kruszonka:

15 g erytrolu 

15 g masła 

15 g mąki pszennej 


Tortownica 22 cm


Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. 

Do miski przełożyć śmietanę, dodać erytrol,dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

W mniejszej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć  ciasto. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na cieście.

Składniki kruszonki przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obsypać obficie ciasto. Piec w 180 st około 45 minut,do suchego patyczka. Smacznego.











34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,ja też bardzo lubię ciasta z rabarbarem.

      Usuń
  2. Trzymam kciuki za Ciebie i Twoją córkę :)
    Jak ja dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy a do przygotowania ciasta zachęcam.
      Pozdrawiam 🙂

      Usuń
  3. Ohh do kawy dodatek idealny 😉
    Gdzie dostałaś wegańską margarynę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojojoj cóż za smakołyki :) Co roku piekę ciasto na rabarbarze, a w tym roku skusiłam się też na dżem z rabarbaru :) Pychotka ♥ Pozdrawiam ciepło ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie to u Ciebie Madziu. Domowym dżem z rabarbaru to dopiero rarytas! Wszystkiego dobrego 😘

      Usuń
  5. Jakie cudowne ciacho :) super, że wróciłaś do blogowania :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Monika ale mi smaka zrobiłaś na takie domowe ,swojskie ciasto 🍰 Muszę też pokombinować i coś upiec 😊bo Twoje wygląda tak że aż chce się ukraść kawał do kawki 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo mi miło że udało mi się Ciebie zainspirować. Na pewno będzie pysznie u Ciebie 😘
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  7. Wspaniałe ciacho! Co roku kuszą mnie wypieki z rabarbarem, ale latem nie mam weny do pieczenia i tak to odkładam, aż w końcu kończy się sezon na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem kupuje rabarbar na zapas i mrożę żeby korzystać zimą. Może to jest sposób dla Ciebie?

      Usuń
  8. Ciasto wygląda obłędnie! 😍 Od samego patrzenia pracują kubki smakowe 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, miło mi że ciasto przypadło Ci do gustu 🙂

      Usuń
  9. Koniecznie muszę zrobić - uwielbiam rabarbar!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ciasta z kruszonką i owocami. Rabarbar zastąpię truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciacho i takie szybkie do przygotowania że od razu zachęca do upieczenia go ^_^ Pozdrawiam Cię cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Lubię czasem coś szybko sklecić.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  12. Robiłam bułeczki z rabarbarem i super wyszło :D
    Dziękuję za komentarz ♥ Również pozdrawiam ♥
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie wygląda, ja w tym roku piekłam ciasto z rabarbarem mrożonym, super się sprawdza, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie:))) Ja cieszę się z nadchodzących wakacji, bo też musiałam dużo czasu poświęcić synowi. Teraz będzie więcej czasu na pisanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak wakacje są potrzebne nie tylko dzieciom ale rodzicom też, bo też chodzimy w jakimś sensie do szkoły. W takim razie radosnego pisania.
      Ja próbuję dostać się do Ciebie ale na jaki kiedykolwiek obce strony mnie przekierowuje. Miałaś już od kogoś takie sygnały?
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  15. Czesc Monia :) Ooo, no i znowu trafiłaś w mój słodki punkt! 😍
    Ciasto z rabarbarem + kruszonka = zestaw obowiązkowy na lato, bez dwóch zdań! A że można bez miksera, to już w ogóle bajka – idealne na leniwe popołudnie (czyli moje ulubione 😄).

    Szkoda, że mąż znowu w rozjazdach... Ale z drugiej strony – więcej ciasta dla Ciebie! 😜
    A decyzja z córką – no cóż, życie... czasem trzeba działać instynktownie, a potem tylko gasić zdziwienie w oczach domowników 😂

    Trzymam kciuki za wrzesień i „edukacyjne przerwy”, ale mam nadzieję, że rabarbarowe (i inne!) cuda będą jednak pojawiać się regularnie. Bo serio, Twoje przepisy to takie przytulne dobro – człowiek od razu czuje się jak w kuchni u cioci, która zawsze coś pysznego wyczaruje 💛

    Ściskam i lecę po rabarbar, póki jeszcze żyje sezon! 🍰💚

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu! Jak Ty napiszesz to uśmiech od ucha do ucha mam. Takie ciepełko w sercu powodują Twoje słowa i od razu chce mi się jeszcze więcej piec!
      Do wyjazdów męża musiałam jakoś przywyknąć. Jest żołnierzem zawodowym więc takie wyjazdu są wpisane w ten zawód.
      Gorące uściski u moc całusów! Jeszcze raz pięknie dziękuję 😘😘😘

      Usuń