piątek, 19 grudnia 2025

Proste rolmopsy w salsie pomidorowej

Dzień dobry 🙂 

Czy to już ostatni piątek przed świętami? A no właśnie tak. Pewnie od dziś a najdalej od jutra prace kuchenne ruszą pełną parą? Ja w niedzielę część sobie podszykuje, potem resztę w wigilię, bo u nas wieczerza będzie przesunięta o jeden dzień... mąż ma całodobowy dyżur w Wigilię. Kiedyś mnie to martwiło i stresowało ale po 25 latach wspólnego życia już się do tego przyzwyczaiłam..

No ale nie o tym miał być wpis, ale o śledziach. A konkretnie o rolmopsach, czyli roladkach śledziowych. Do tego zrobiłam trochę inną marynatę niż się ogólnie przyjęło. I bardzo nam czyli mnie i mężowi przypadł ten pomysł do gustu. A Wy się skusicie? Serdecznie polecam! 

Spokojnego piątku 😺





6 płatów śledziowych z oleju 

1 mała marchewka 

1 ogórek konserwowy 

2 papryki konserwowe 

3 łyżki ketchupu pikantnego 

1 cebula 

Salsa pomidorowa:

50 ml oleju 

50 ml octu 

150 ml wody 

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

1 łyżka miodu

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 goździki 

1/2 łyżeczki ziaren kolendry 

Sól do smaku 



Cebulę pokroić w piórka. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki salsy, dodać cebulę i zagotować. Gotować przez 7 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Zalać je szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut. Następnie wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym.

Śledzie osuszyć z oleju ( ręcznikiem papierowym) posmarować połową łyżki ketchupu. Ułożyć po 2 plasterki marchewki, ogórek pokrojony w słupki i paprykę.  Zrolować i zabezpieczyć szpadką.

Przełożyć do płaskiego niedużego naczynia. Zalać salsą i zostawić na 2 doby w lodówce. Smacznego.


,










2 komentarze: