Dzień dobry 🙂
Dziś coś co tygryski kochają najbardziej czyli gulasz. Uwielbiam! Nawet dieta liczenie kalorii tego nie zmieniło. Jedynie są bardziej warzywne,a gdy ma być mięsko to najlepiej drób. Tym razem indyk. Pyszne i rozgrzewające danie idealne na chłodne dni. A Wy kibicie gulasz? Udanej niedzieli 😘
1 podudzie z indyka
220 g piersi z indyka
300 g pieczarek brunatnych
1 cebula
2 średnie ogórki kiszone
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sól do smaku
350 ml wody
Z podudzia wykroić mięso i pokroić w kostkę. Pierś również pokroić.
Do miski przełożyć musztardę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Wrzucić mięsa i wymieszać tak, aby każdy kawałek pokrył się marynatą. Odstawić na około, pół godziny. Następnie dodać mąkę i wymieszać.
W dużym rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju u wrzucić połowę mięsa. Dokładnie obsmażyć,z każdej strony. Wyjąć łyżka cedzakową. Dodać kolejną łyżkę oleju, dodać resztę mięsa i także go obsmażyć. Wyjąć łyżka cedzakową.
Do rondla dodać resztę oleju i pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone na ósemki. Po 2 minutach dodać mięso oraz wodę. Zmniejszyć i dusić do miękkości indyka.
W międzyczasie pokroić i paprykę w małą kostkę. Dodać do garnka na 5 minut przed końcem duszenia. W razie konieczności doprawić solą do smaku.
Smacznego
Strogonow to ulubione danie mojej mamy. Chyba w takim wydaniu jeszcze go nie jadła.
OdpowiedzUsuńTo może się zainspirujesz czy coś dla Mamy przygotujesz? Serdecznie polecam 🙂
UsuńMojemu mężowi na pewno smakowałoby takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńMnie i mojemu też bardzo pasuje takie danie.
UsuńLubię gulasz i robię i mroze, rezerwowe danie na już, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńTeż tak często robię.
UsuńMonia
OdpowiedzUsuńTen talerzyk z parującym gulaszem pobudza zmysły bo wygląda tak apetycznie, że nawet zapach się czuje:)
Jesteś niesamowita! Tyle masz na głowie i jeszcze potrafisz wyczarować coś pysznego i jeszcze podzielić się tym z nami...podziwiam😘
Uściski dla Ciebie 🤗❤️
Kochana częstuj się. Co do gotowania to wiadomo, że jeść trzeba, nawet podczas przenosin domostwa 🤗,a do dzielenia się z Wami to stwierdziłam że nie mogę się zatracić tylko w tym przeprowadzaniu. Muszę mieć coś co mi sprawia przyjemność dlatego póki co jeszcze wciąż cykam fotki i wstawiam przepisy. Mam nadzieję że uda mi się ten stan utrzymać jak najdłużej 💪
UsuńIdealne danie dla moich mięsożernych chłopaków :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania pomysłu 🙂
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPiękne dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😘
UsuńŚwietny pomysł :) Bardzo mi się podoba taka lżejsza wersja tego dania :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Lżejsza a wcale nie gorsza.
UsuńTo ale było pojedzone :) Pychotka. W niedzielę u mnie zawsze więcej czasu to i więcej szaleństw kuchni. Dziś mieliśmy placki ziemniaczane po węgiersku i zupa grzybowa :) A na deser pączki :)
OdpowiedzUsuńMadziu u Ciebie to dopiero uczta! Wstyd przyznać ale jeszcze placka po węgiersku nie jadłam ani nie robiłam...
UsuńBardzo lubię takie danie, a Twoje wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDoskonałe byłoby właśnie na niedzielny obiad :)
Bardzo dziękuję Iwonko i serdecznie polecam na obiadek lub kolację.
UsuńOj tak..bardzo lubię gulasz, zresztą tak jak mój mąż, nie ważne czy wieprzowy czy drobiowy :)
OdpowiedzUsuńMój woli wieprzowy, ale wie że ja ostatnio bardziej preferuje drób więc nie narzeka.
UsuńPyszności! Ja tylko w takiej wersji gulasz lubię, czyli drobiowy i z dużą ilością warzyw:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że jest nas więcej!
UsuńNa bogato! I fajnie, że 2 rodzaje indyczyny: lekka pierś i pełna smaku noga :-D
OdpowiedzUsuńJak zwykle to co w garnku stanowi przegląd mojej zamrażarki i szafek kuchennych 🥰
UsuńMega pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńUwielbiam gulasze i dania jednogarnkowe 🙂moi bliscy też .Twój wygląda bardzo smakowicie , pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńU nas też takie jednogarnkowe są w cenie, zwłaszcza w roku szkolnym.
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😘
Pyszności :) Zainspiruję się Twoją propozycją, ale z mięsem wieprzowym :)
OdpowiedzUsuńOczywiście,na szczęście mięso można modyfikować do swojego smaku.
UsuńUwielbiam gulasz szczególnie na ostro, baardzo ostro, ale zdarza mi się zrobić i taki z rodzynkami i kukurydzą.
OdpowiedzUsuńOj to muszę kiedyś dodać rodzynki bo brzmi bardzo apetycznie!
UsuńAleż Ty pysznie gotujesz! Serdeczności ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, staram się 🤗 gorące pozdrowienia 😘
UsuńRobiłam wersję drobiową, także smaczna:)
OdpowiedzUsuń