Dzień dobry 🙂
Zacznę od podziękowań za wszystkie miłe słowa pod poprzednim wpisem. Co do mocnego odejścia z pracy to sprawa jest trochę skomplikowana... wypowiedzenie umowy składałam w połowie czerwca czyli okres trzy miesięczny liczy się od 1 lipca i trwa do ostatniego września. W drugim tygodniu lipca byłam na rozmowie o pracę i zostałam przyjęta i zaraz złożyłam prośbę o skrócenie czasu, ponieważ w tym nowym miejscu chcą mnie od 1 września,bo to szkoła 😉na moim starym osiedlu kończą budować ogromną szkołę i tam udało mi się " zaczepić". Problem polega na tym, że decyzji jeszcze nie mam i nie wiem kiedy będzie...nie będę wychodzić w szczegóły,bo po pierwsze bardzo bym się uniosła podczas tej wypowiedzi,bo sytuacja jest bardzo stresująca,a po drugie i tak to nic nie zmieni. Muszę więc czekać cierpliwie... jestem też umówiona na kolejną rozmowę w tym nowym miejscu,aby przedstawić moja nieciekawą sytuację...
Ale dosyć marudzenia,bo sytuacja jest trudna i naprawdę wykańcza mnie emocjonalnie... musiałam więc jakoś zadziałać żeby o tym niezwłocznie myśleć. A co na mnie najlepiej działa? Pieczenie oczywiście! Postanowiłam więc coś uciec. A jako że mamy sezon na jagody i jagodzianki to i u mnie takie smaki muszą być. Myślę, że jednak że już trochę mnie znacie i wiecie, że ja od czasu do czasu muszę zrobić coś po swojemu i inaczej niż wszyscy 😁 i tak powstały rogalanki jak nazwałam ten przepis czyli po prostu rogaliki z jagodami 😀 W sumie nie planowałam na dziś wpisu, ponieważ na jutro już mam stworzony post, ale jestem tak zadowolona z pracy, którą wczoraj wykonałam, że musiałam się podzielić tym przepisem. Wykonanie takich rogalików nie jest bardziej pracochłonne niż tradycyjne jagodzianki. Zaciekawieni pomysłem? Jeśli tak to oczywiście serdecznie zapraszam dalej!
Udanej niedzieli 🙂
550 g mąki pszennej typ 450
1 opakowanie drożdży instant
75 g drobnego cukru
2 jajka rozm M
250 ml maślanki
90 g roztopionego masła
150 g jagód mrożonych
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
5 łyżek grubego cukru
Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.
Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać maślankę i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut.
Stopniowo dodawać roztopione masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 jednakowych porcji.
Każda porcję uformować w kulkę. Kulkę rozwałkować
Zrolować lekko naciągając ciasto po bokach. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nadając kształt rogala.
Odłożyć pod przykryciem na kolejne 20 minut.
W międzyczasie jajko wymieszać z mlekiem.
Posmarować rogaliki i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st ( piekarnik góra dół). Piec 17-19 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.