niedziela, 13 lipca 2025

Karpacz w maju

Dzień dobry 🙂 

W związku z tym, że maj już dawno za nami najwyższa pora pokazać trochę Karpacz. Ten kierunek jak już wiecie wybraliśmy ze względu na wejście na Śnieżkę. Szczyt Śnieżki zdobyliśmy,a wyjazd mieliśmy zaplanowany od piątku do poniedziałku rano.  Wobec tego w niedzielę mieliśmy trochę czasu na zwiedzanie Karpacza. Zapraszam więc na szybki spacer.



Tak, tam wysoko widać obserwatorium na szczycie Śnieżki.






Spadająca woda robi bardzo duży hałas,a z drugiej strony wygląda bardzo imponująco.







Zastanawiam się jak długo ta choina leży w tym miejscu, że tak zupełnie ogołocona jest z igieł i kory? 🤔










Trochę straszna ta figura, a jest to Duch Gór, czyli fikcyjna postać, która była tematem wielu miejscowych legend, sięgając czasów pierwszych Słowian.





I to wszystkie zdjęcia z tej podróży. Mam nadzieję że chociaż trochę przybliżyłam Wam piękno Karpacza. Serdecznie zapraszam do odwiedzenia tego miejsca. Chociaż muszę przyznać, że nawet w mieście jest sporo podejść pod górkę 😉







czwartek, 10 lipca 2025

Mięsne uszy z barszczem

Dzień dobry 🙂 

Pogoda nam się bardzo zepsuła. Bardziej przypomina jesień niż środek lata...i raczej zamiast o lodach i mrożonej kawie pragniemy czegoś co nas rozgrzeje... przychodzę więc do Was z talerzem gorącego barszczu z mięsnymi uszami. Nie śmiałabym nazwać ich uszkami bo te są małe,a moje są całkiem słusznych rozmiarów. Pewnie niektórzy z Nas dziwią się czemu tak skomponowałam obiad... kiedyś wspominałam Wam że moja młodsza córka i mąż są ogromnymi fanami uszek wigilijnych z barszczem. I nie mogą mi wybaczyć że tylko właśnie z okazji Wigilii je przygotowuję. Chciałam jakoś ich udobruchać więc zaserwowałam takie danie. Moja córka powiedziała:" nie mogłaś zrobić lepszego obiadu". To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu. Przygotujcie sobie i sami przekonajcie się jakie to dobre. No i jak zwykle nic się nie zmarnuje bo używamy mięsa na którym gotujemy rosół. Serdecznie zapraszam i polecam 🙂





Farsz do pierogów:


780 g mięsa drobiowego z rosołu 
1 duża cebula 
3 łyżki oleju 
1 czubata łyżka miękkiego masła 
Sól pieprz do smaku 

Ciasto na pierogi:

620 g mąki 
400 ml wody ciepłej 
3 łyżki oleju 
1 łyżka soli 

Barszczyk

3 duże buraki 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1/8 selera
10 cm pora
1 łyżka soli 
2 ząbki czosnku 
2 ziela angielskie 
2 liście laurowe 
2 łyżki oleju 
1 łyżka octu 
250 ml zakwasu buraczanego 
2 litry wody 


Farsz:

Cebulę obrać i pokroić grubo. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem, zeszklić. Dodać mięso i dusić około 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Następnie zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i dokładnie wymieszać.

Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól.Wymieszać. Dodać olej oraz wodę i zagnieść na gładkie elastyczne ciasto. Odłożyć na 30 minut.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować i wykroić kółka o średnicy 10 cm. Nakładać farsz, zlepiać. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Barszczyk:

Warzywa obrać i umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Seler i por zostawić w jednym kawałku. Czosnek posiekać. Buraki jeśli są duże przekroić na pół .

W dużym garnku rozgrzać olej wrzucić czosnek i zeszklić go. Następnie wrzucić wszystkie warzywa. Przesmażyć 2-3 minuty i wlać wodę. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Przykryć i zagotować.

Dodać sól i zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości buraków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać zakwas buraczany. Ponownie zagotować.

Barszcz podawać z uszami na gorąco. Smacznego.






 

wtorek, 8 lipca 2025

Ogórki małosolne w małych porcjach

Dzień dobry 🙂 

Po długim maratonie ze słodkimi pomysłami pora zrobić przerywnik w postaci czegoś wytrawnego. A co w naszym kraju kojarzy się z latem? Oczywiście ogróki małosolne! Ja za nimi nie szczególnie. Zjem ale szału nie ma. Za to mój mąż jest mega fanem ogórków małosolnych. A że ja lubię sprawiedliwości Mu przyjemność chętnie robię takie ogórki. Tę porcję ze zdjęć zrobiłam zaraz na początku maja. A od tamtej pory to chyba już 4 albo 5 tura jest nastawiona. Ja robię z niedużej porcji ogórków i małych ilościach. Wolę zrobić mniej a częściej żeby nic się nie zmarnowało. Serdecznie zapraszam na przepis i życzę udanego drugiego tygodnia lipca, ponoć ma być wyjątkowo deszczowy..

Buziaki 😘 




12 średniej wielkości ogórków gruntowych 

2 główki czosnku 

1 korzeń chrzanu 

2 pęczki koperku 

1 łyżeczka nasion kolendry 

1 łyżeczka ziela angielskiego 

1 łyżeczka ziarenek pieprzu 

2 łyżki soli 

2 litry wody 

3 słoiki o pojemności 900 ml


Ogórku dokładnie wyszorować i osuszyć.

Do wody dodać sól, wymieszać i zagotować. Po 2 minutach zdjąć z ognia. Odstawić na 10-15 minut 

Do wyparzonych słojów na dno ułożyć 2-3 gałązki koperku, dodać przekrojony na pół czosnek ( nieobrany). Dodać kawałki chrzanu i po trochę przypraw.

Włożyć po 4 ogórki,nie muszą być ściśnięte. Na górze ponownie ułożyć koperek, dać czosnek i chrzan. Zalać przygotowanym roztworem soli. Przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić na blat. Po około 2 dniach można podjąć pierwszą próbę zjedzenia. Smacznego.







sobota, 5 lipca 2025

Tort rocznicowy

Dzień dobry 🙂 

Była podróż z okazji rocznicy ślubu musi być więc i tort. I oto on! Powinnam go zrobić bardziej strojnego, ale nie chciałam przesadzić z ozdobami i dodatkami, bo ma być to lekki,w letnim klimacie tort. I chyba mi się udało. Prace jak zwykle rozłożyłam na dwa dni,a że akurat męża nie było w domu to i prościej było. Tort niezbyt trudny w wykonaniu,a bardzo ładnie się prezentuje moim zdaniem. Może być oczywiście także tortem urodzinowym czy tak bez okazji. Mnie najczęściej te bez okazji wychodzą najładniej 😉

Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu Wam życzę 🫶 🫶 🫶 



 

Biszkopt:

4 jajka rozm. M 

4 łyżki mąki pszennej 

3 łyżki mąki ziemniaczanej 

8 łyżek cukru ( ja dałam 5)

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka oleju kokosowego 

1 łyżka kakao 

Masa śmietanowo - nektarynkowa

570 g nektarynek ( waga bez pestek,i mnie 5 sztuk)

30 g żelatyny+ 3 łyżki wody 

330 ml śmietany 30%

4 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

80 g jeżyn

Masa jogurtowo- truskawkowa

300 g truskawek 

400 g jogurtu naturalnego 

10 g galaretki truskawkowej bez cukru 

25 g żelatyny

4 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

110 g truskawek 

Dekoracja:

330 ml śmietany 30%

2 śmietan fix 

1 łyżka erytrolu zmielonego na puder 

Maliny, truskawki, jeżyny oraz miechunka peruwiańska ( 100 g)


Tortownica 18 cm


Biszkopt:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki,kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Olej rozpuścić i ostudzić.

Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.

Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając.

Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Odłożyć na bok na całą noc.

Masa śmietanowo - nektarynkowa:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia.

Owoce zmiksować blenderem i przełożyć do garnka. Dodać erytrol.Postawić na wolnym ogniu i zagotować. Następnie gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem. Odłożyć do ostudzenia. Gdy to nastąpi delikatnie ubić śmietankę i dodać do musu owocowego, dokładnie wymieszać.

Masa jogurtowo- truskawkowa:

Żelatynę i galaretkę wymieszać w małej misce i odłożyć na bok.

Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki soku soku z cytryny oraz 3-4 łyżki wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać erytrol i gotować do miękkości truskawek. 

Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito. Do gorącego przecieru dodać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. W razie konieczności można jeszcze raz zmiksować blenderem. Odstawić do ostygnięcia.

Następnie dodać jogurt i po raz ostatni wymieszać. 

Składanie tortu:

Biszkopt przekroić na pół na dwa blaty ( w razie konieczności ściąć nierówny wierzch).

Ułożyć pierwszy blat na paterze, zapiąć obręcz tortownicy i wlać połowy masy z truskawkami. Następnie ułożyć połówki truskawek i wlać resztę masy. Nałożyć biszkopt i lekko docisnąć. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Następnie przełożyć masę z nektarynka ( wlać część, ułożyć jeżyny). Zalać resztą masy*. 

Wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia śmietanę ubić z zagęstnikiem i erytrolem na sztywno. Udekorować brzeg tortu i odrobinę rozsmarować na wierzchu. Ułożyć owoce według swojego gustu. Smacznego.

* Okazało się że za dużo wyszło mi tej masy śmietanowo - nektarynkowej i nie zmieści się w tortownicy, wiec zrobiłam z niej deserki, przepis wkrótce.














czwartek, 3 lipca 2025

Melonowo - miętowe lody

Dzień dobry 🙂 

Latem moje córki mógłby jeść tylko lody. I nie jest to przesada. Lody i może ewentualnie rósł i naleśniki 😉 ale lody zawsze number one. Gdy jesteśmy na mieści lub na wyjeździe oczywiście są to lody " sklepowe" lub z lodziarni. Ale gdy jesteśmy w domu to co dwa dni przerabiam owoce i nabiał na domowe lody. W tym roku dokupiłam foremek, żeby robić rzadziej te kody, np co trzy dni 🤣. Tym razem zamiast jogurtu użyłam mleczko kokosowe,a że w dyskoncie była promka na melona to wyszły lody egzotyczne. Tym bardziej że wzbogaciłam je o banany i sok z cytryny. Dla podkręcenia orzeźwienia dodałam miętę,bo moja młodsza córka akurat tego smaku szuka w lodach teraz. Na pewno się dziwicie czemu dodaje erytrol do tych lodów. Powód jest prosty, chcę choć trochę zmniejszyć ilość zjadanego cukru przez moje dziewczyny. A że lody to jak wiadomo produkt zamrożony to nawet nie czują że nie ma zwykłego cukru w składzie 😉

Serdecznie zapraszam na przepis ☀️☀️☀️




1 puszka mleczka kokosowego lekkiego 

400 g miąższu melona cantalupe 

2 małe banany 

Sok z 1 cytryny 

4 listki mięty 

3-4 łyżki erytrolu zmielonego na puder 


Do wysokiej dzbanka wlać mleczko kokosowe. Dodać sok z cytryny i wymieszać. 

Melona pokroić w grubą kostkę a banana w grube plastry. Wrzucić do dzbanka.

Dodać erytrol, posiekane listki mięty i zmiksować na gładko.

Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego.






wtorek, 1 lipca 2025

Czerwiec w obiektywie

Dzień dobry 🙂 

Zapraszam na podsumowanie czerwca. Co prawda nie wiele zrobiłam w czerwcu,z wiadomych przyczyn, ale jednak coś tam się działo...nic nowego ani spektakularnego nie ugotowałam w czerwcu, ale podjęłam ważną decyzję odnośnie mojej pracy... złożyłam wypowiedzenie i pracuje do końca września. W połowie sierpnia jedziemy na urlop a potem będę szukać nowego zajęcia. W czerwcu moja córka zakończyła edukacja podstawową i teraz nowy etap przed nami. I to chyba najważniejsze momenty w czerwcu. W czerwcu dodałam tylko 4 wpisy,3 kulinarne i 1 podróżniczy. Mam nadzieję,że w lipcu będę bardziej aktywna, ale nie będę się zarzekać ani nic obiecywać bo życie różnie się układa, ale liczę na jakąś względną stabilizację 😉

Zapraszam na fotorelację. 









Jak się dobrze przyjrzycie to widać słaby pasek tęczy 😀



A wcześniej taki deszcz był 







No i oczywiście kilka foteczek Belci 




Bella lubi wszelkie kartony i torby papierowe. Żadnemu nie przepuści 🤣







I kilka moich stylizacji. Wiem przytyłam, jestem beznadziejnym przypadkiem w tej kwestii...od ponad 20 lat jestem na różnych dietach i naprawdę nie ma już siły na kolejną walkę i kolejny reżim...



A jak minął Wam czerwiec? Mam nadzieję że w spokoju 🪷 jakie plany macie na lipiec? Już wyjazdy czy jeszcze w domu? Ja cały miesiąc w pracy, do tego formalności z wyborem liceum więc raczej nigdzie nie pojedziemy, dopiero w sierpniu. Ale myślę że tę trochę pokręcimy się po mieście i znajdziemy coś ciekawego do zrobienia i zobaczenia. Udanego lipca Wam życzę 😘