wtorek, 24 czerwca 2025

Ciasto na śmietanie z rabarbarem i kruszonką ( bez białego cukru)

Dzień dobry 🙂 

Sezon na rabarbar jeszcze całkiem nam nie umknął, więc mogę jeszcze podrzucić Wam pomysł na pyszne i proste ciasto. Proste w przygotowaniu ( można bez użycia miksera), smakowite bo wszystko co z kruszonką jest pyszne, prawda? Zapraszam więc na przepis i udanego tygodnia życzę! Ja w oczekiwaniu na męża, znowu wyjechał służbowo na tydzień 😔

Wracając jeszcze do tematu mojej córki to ja tą wcześniejszą decyzję podjąłam bez konsultacji z nią. I dlatego była taka zdziwiona, że nic kulinarnie się u nas nie dzieje. Oczywiście będę trzymać rękę na pulsie, więc gdybym od września zdarzały się dłuższe przerwy w publikacji to będziecie wiedzieć, że się uczę 😁




240 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

60 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

65 go margaryny wegańskiej 

300 g śmietany 12%

2 jajka 

280 g rabarbaru 

Aromat migdałowy 

Kruszonka:

15 g erytrolu 

15 g masła 

15 g mąki pszennej 


Tortownica 22 cm


Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. 

Do miski przełożyć śmietanę, dodać erytrol,dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie wymieszać ( można to zrobić ręczna trzepaczką). Stale mieszając dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

W mniejszej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć  ciasto. Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Ułożyć na cieście.

Składniki kruszonki przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i kilka razy pulsacyjnie rozdrobnić. Obsypać obficie ciasto. Piec w 180 st około 45 minut,do suchego patyczka. Smacznego.











9 komentarzy:

  1. Trzymam kciuki za Ciebie i Twoją córkę :)
    Jak ja dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh do kawy dodatek idealny 😉
    Gdzie dostałaś wegańską margarynę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj cóż za smakołyki :) Co roku piekę ciasto na rabarbarze, a w tym roku skusiłam się też na dżem z rabarbaru :) Pychotka ♥ Pozdrawiam ciepło ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne ciacho :) super, że wróciłaś do blogowania :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Monika ale mi smaka zrobiłaś na takie domowe ,swojskie ciasto 🍰 Muszę też pokombinować i coś upiec 😊bo Twoje wygląda tak że aż chce się ukraść kawał do kawki 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho! Co roku kuszą mnie wypieki z rabarbarem, ale latem nie mam weny do pieczenia i tak to odkładam, aż w końcu kończy się sezon na rabarbar.

    OdpowiedzUsuń