środa, 30 kwietnia 2025

Kwiecień w obiektywie

Dzień dobry 🙂

Zapraszam na drugi post z serii " podsumowanie miesiąca" na zdjęciach 😀




Ta piękna magnolią tylko przez chwilę była tak obsypana kwiatami, potem poszedł przymrozek i niestety kwiaty pomarzły..ale właścicielka drzewka mówiła, że czasem zdarza się tak że kwitnie drugi raz. Trzymam kciuki!


















Pierwszy bez, przepiękny ten kolor, prawda?




Tutaj pierwsze kilka zdjęć z naszego wypadu nad morze tuż przed Wielkanocą 






A taki tort zrobiłam na urodziny męża na początku kwietnia. Przepis wkrótce 😉


Stroik na tegoroczne święta. Nie miałam innych ozdób, poza jedną filcową bo Bella strasznie się do nich dobiera. Zresztą stroik też nie był bezpieczny 😉


A ty wyżej wspomniana Księżniczka Bella, takie wygibasy na fotelu 😁








Zdjęcie nieba z 1 kwietnia 


Z 15 kwietnia 


I z 30 kwietnia. Zdjęcia są zrobione mniej więcej o tej samej godzinie czyli o 5:40 gdy jadę do pracy. Doskonale na nich widać jak wydłuża nam się dzień 



I na zakończenie kolaż z moimi stylizacjami 





wtorek, 29 kwietnia 2025

Prosta pasta jajeczna z rzeżuchą

Dzień dobry 🙂 

Jeszcze na chwilę pozostaniemy w klimacie inspirowanym Wielkanocną, ponieważ chcę Wam pokazać pyszna i prostą pastę jajeczną. Ja podałam ją w Wielką Sobotę na śniadanie, ale myślę że spokojnie można przygotować ją w ciągu roku. Nie jest powiedziane, że rzeżuchę trzeba wysiewać tylko na święta. Z powodzeniem można robić to cały rok. A że rzeżucha to samo dobro trzeba sięgać po nią jak najczęściej. I skoro udało mi się namówić moją młodsza córkę, aby spróbowała tej pasty i która zjadła ją ze smakiem, to chyba jest to dobry omen dla tego przepisu 😉 to już ostatni wpis z serii wielkanocnej,następne za rok 💪serdecznie zapraszam.

Udanego tygodnia Wam życzę. Będzie trochę dziwny, bo z dniem wolnym w środku. Ja w piątek będę pracować, a jak to u Was? Wypad majówkowy czy też praca? Pochowalcie się 🤗🫶🫶




6 jajek ugotowanych na twardo 

3 łyżki rzeżuchy 

95 g ulubionej wędliny 

1 czubata łyżka majonezu lekkiego 

1 łyżeczka musztardy 

Sól pieprz do smaku 


Jajka obrać i pokroić na 3-4 kawałki. Przełożyć do miski. Dodać kawałki wędliny i wstępnie zmiksować.

Dodać majonez oraz musztardę. Po raz ostatni zmiksować.

Rzeżuchę z grubsza posiekać i dodać do pozostałych składników wraz z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę, smacznego.









sobota, 26 kwietnia 2025

Oceanarium w Międzyzdrojach

Dzień dobry 🙂 

Po serii wpisów kulinarnych zapraszam Was na małą odskocznię w postaci spaceru po Oceanarium w Międzyzdrojach. Jest to już ostatni wpis z tej miejscowości, ale nie martwcie się, wkrótce opracuje i wstawię zdjęcia z wypadu nad morzem,na którym byliśmy przed świętami.

Ale wracając do Międzyzdrojów. Nie mogliśmy oczywiście odpuścić sobie zobaczenia takiego wspaniałego przybytku jakim jest Oceanarium. Nie jest to szczególnie budżetowa atrakcja, bo za dwoje dorosłych i dwoje dzieci zapłaciliśmy 280 zł, ale zgodnie uznaliśmy że ten spacer wart był swojej ceny. Dlatego też nie przedłużając zapraszam na odwiedziny do świata podwodnego 😉



Zrobiłam sporą ilość zdjęć kolarowców, ukwiałów i błazenków bo wszystko tak piękne, że trudno było się powstrzymać 
 




















Czy ten jeżowiec nie jest genialny?







Skrzydlica też jest imponująca, prawda?







A ten jegomość jest tak uroczy, że chciałabym zabrać go do domu. I nawet sprawdziłam ile kosztuje w zoologicznym i okazało się około 600 zł...sam krab a gdzie reszta rzeczy potrzebnych do odpowiedniej hodowli...Odpuściłam więc sobie to marzenie 😆













Mam nadzieję że spacer chociaż trochę się Wam podobał. Ja bardzo lubię oglądać takie miejsca, a mąż zawsze się śmieje że pod odwiedzinach w oceanarium chce mieć więcej rybek w akwarium 😉