piątek, 17 stycznia 2025

Maślankowiec z malinami i żurawiną bez pieczenia

Dzień dobry 🙂 

Przed nami weekend i myślę że można pomyśleć o jakimś cieście czy deserze. U mnie dziś wersja nie dietetyczna. Jest to ciasto, które zrobiłam miesiąc temu do pracy dla moich współpracowników. Jest to ostatni deser jakim uraczyłam moje koleżanki i kolegów z okazji moich urodzin. Proste, smakowite i całkiem ładnie wygląda. Wszyscy bardzo chwalili,mam więc nadzieję że i Wam będzie smakować. Serdecznie polecam. Oczywiście cukier można wymienić na erytrol lub ksylitol i wtedy będzie mieć wersję mniej kaloryczną. A ja obiecuje, że kolejny deser jaki Wam pokażę będzie w pełni dietetyczny. Zapraszam na przepis i udanego weekendu życzę. 

Do poniedziałku 🫶 


 



150 g żurawiny świeżej 

300 g mrożonych malin 

150 g cukru 

45 g żelatyny w proszku 

1 litr maślanki 

400 g jogurtu naturalnego 

30 g okrągłych biszkoptów 

Sok z 3 mandarynek 

330 ml śmietany kremówki 

2 śmietan fix 

2 łyżki cukru pudru 

Tortownica 23 cm


Żelatynę zalać taką ilością wody,aby dobrze ją pokryła. Zostawić do napęcznienia.

Do garnka przełożyć umytą żurawinę, dodać maliny ( nie trzeba ich rozmrażać) oraz cukier. Postawić na małym ogniu i zagotować. Gotować do rozpadnięcia owoców ( żurawina pęka i trochę strzela). Zdjąć z ognia i zmiksować.

Następnie przecedzić przez sito. Do musu dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Zostawić do ostygnięcia.

Do dużej miski przelać maślankę, dodać jogurt i wymieszać. Stopniowo dodawać mus owocowy i mieszać aż masa będzie jednolita.

Wstawić do lodówki na około 30 minut aby delikatnie zaczęła tężeć.

W międzyczasie z mandarynek wycisnąć sok.

Tortownicę wyliczyć folia spożywczą. Biszkopty maczać w soku i układać na dnie, jeden obok drugiego. Następnie ostrożnie przełącznik masę maślankowa i wstawić do lodówki na co najmniej 8-10 godzin.

Następnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany. Wyszprycować na wierzchu tortu. Smacznego.








41 komentarzy:

  1. Nie ukrywam, że czekam na ten dietetyczny przepis :D Ale przyznaję się... wolę zjeść rzadziej ale 100% słodycz :D Bez zamienników itd. Aktualnie redukuję, niedługo tłusty czwartek... i co? I zjem pączka ;) Cały rok nie jem pączków, bułek itd. więc raz na rok (dosłownie), można :D
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie słodkie niestety gubi, więc muszę stosować zamienniki żeby oszukać mózg że zjadłam coś słodkiego a jednocześnie się nie obżarłam . I też jestem na redukcji. Co do tłustego czwartku to jeszcze nie zdecydowałam jak go spędzę..

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie. Fajnie mieć taką osobę w pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka koleżanka w pracy to skarb. Ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od patrzenia zjadłabym kawałek , musi być rewelacyjne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To dopiero musi smakować! Maliny, żurawiny i sok z mandarynek nadają owocowy i świeży smak a całe ciacho wyglada na niezwykle lekkie i delikatne!
    Pyszotna propozycja!
    Miłego weekendu życzę 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muszę przyznać że było bardzo orzeźwiające. No i ten kolor taki energetyczny że od razu humor poprawia.
      Udanego tygodnia 🙂

      Usuń
  6. Jak pięknie prezentuje się ciacho. Wykończenie ekstra. Miłego weekendu ♥️♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Marysiu. Odpowiednia tylka robi robotę. Chociaż muszę przyznać że tak ładne róże już dawno mi nie wyszły.
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  7. Pyszności!! Czasem i coś mniej zdrowego można zjeść - człowiek wtedy czuje, że żyje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja na ten rok mam zupełnie inny plan,w kwestii słodkiego takiego kupnego... ale co z tego wyjdzie to czas pokaże...

      Usuń
  8. Szkoda, że nie pracujemy razem :D Ach, ciasto wygląda fantastycznie. Sama bym oniemiała, jakbym taki kawałeczek dostała. Musze przyznać że przepis inspirujący, ciekawy a efekt super. Ciasto wygląda pięknie aż szkoda je jeść ale z pewnością jest palce lizać :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I kolejny jego atut, w sumie łatwo i dosyć szybko się go robi. Potem trzeba tylko się uzbroić w cierpliwość 😏
      Gorące pozdrowienia i bardzo dziękuję za odwiedziny 😘

      Usuń
  9. Jak to przepięknie wygląda 🙂 gdybym pracowała z Tobą na pewno musiała bym skosztować - nawet mając swoje nietolera cje pokarmowe 😁 trudno chwilę bym pocierpiała ale dla takiego deseru warto.. 🙂 pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję tych nietolerancji pokarmowych. Ale gdybyśmy razem pracowały na pewno stworzyłabym coś smacznego po czym byś nie musiała cierpieć a cieszyć się smakiem 😃

      Usuń
  10. Ale cudo wyczarowałaś! 😍😍 Wygląda przepysznie 🥰👌
    Udanego tygodnia! 🤗🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci się podoba Kasiu, bo przecież Ty jesteś mistrzynią wypieków 😀

      Usuń
  11. Ciekawa propozycja na zdrowe słodkości. Pozdrawiam ❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. Matko, jaki śliczny ten baranek na wierzchu! Trzeba mieć pewną rękę i dobrą tylkę, by zrobić takie cudo. A maślanka i żurawina - niebanalnie! Buziaki :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na smaki, to jak zwykle przegląd lodówki i szafek 😉a z dekoracji rzeczywiście jestem bardzo zadowolona 💪

      Usuń
  13. Ciasto wyglądało przepysznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  14. cudnie wygląda, lubię takie ciasta na zimno

    OdpowiedzUsuń