piątek, 1 listopada 2024

Muffinki czekoladowe na cukinii

Dzień dobry 🙂 

Proste, wilgotne i przepyszne czyli muffinki idealne. Tym razem czekoladowe na bazie cukini, której oczywiście nie czuć. A są tak smaczne, że moje dziewczyny prawie na wyścigi sięgały po te babeczki. Zachęcam i Was do przygotowania tego deseru 🤤




100 g masła - miękkiego 

220 g cukinii 

50 g gorzkiej czekolady 

170 g mąki orkiszowej jasnej 

25 g kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody 

100 g erytrolu zmielonego na puder 

2 jajka 


Cukinię umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na bok.

W misce wymieszać mąkę,kakao,proszek i sodę. 

Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.

Do miski przełożyć masło i ucierać z erytrolem około 4 minuty. Następnie dodać po jednym jajku,za każdym razem wymieszać do jego połączenia.

Dodać cukinię ( jeśli będzie bardzo wilgotna odlać sok), oraz przesiać sypkie składniki. Wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i szybko wymieszać.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.

Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek.






15 komentarzy:

  1. Jadłam już takie i bardzo mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie muffiinki to ja mogę jeść cały czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale doskonały przepis. I to z mojej ulubionej cukinii!!!
    Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Wyglądają cudownie, super puszyste! Ciasta na cukinii mnie też zawsze się udają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mnie zaciekawiłaś tym przepisem :D No takich babeczek to jeszcze nie jadłam! Często zastanawiam się co zrobić z cukinii, bo u nas w ogrodzie jest jej aż w nadmiarze. Jak zawsze znajduję u Ciebie najlepsze i najsmaczniejsze inspiracje :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis na przyszły rok, bo w tym nie mamy już dobrych cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie apetyczne! Mocno czekoladowe i widać, że puszyste...mniammm:)
    Przepis do wykorzystania:)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. These chocolate zucchini muffins sound absolutely delightful! What a clever way to sneak in some veggies while enjoying a sweet treat. It's great to hear that they were a hit with your girls, even at the races! Thanks for sharing this delicious recipe.

    I just shared a new post; you are invited to read. Happy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wersje na cukinii, bo wychodzą takie bardziej mokre :) U mnie w planach sernik jogurtowy lub sernik dyniowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z cukinią. No i są chyba lżejsze niż z czerwoną fasolą?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne idealne do kawy 😋☕

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham czekoladowe wypieki. Ciasta na cukinii jeszcze nie próbowałam, ale przymierzam się do babeczek na fasoli.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypieki z cukinią są zawsze tak fajnie wilgotne że muffinki z jej dodatkiem to strzał w dziesiątkę ^_^

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wyglądają. Coś wspaniałego na podwieczorek 👍🙂

    OdpowiedzUsuń