Dzień dobry 🙂
Proste, wilgotne i przepyszne czyli muffinki idealne. Tym razem czekoladowe na bazie cukini, której oczywiście nie czuć. A są tak smaczne, że moje dziewczyny prawie na wyścigi sięgały po te babeczki. Zachęcam i Was do przygotowania tego deseru 🤤
100 g masła - miękkiego
220 g cukinii
50 g gorzkiej czekolady
170 g mąki orkiszowej jasnej
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g erytrolu zmielonego na puder
2 jajka
Cukinię umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę,kakao,proszek i sodę.
Czekoladę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmielić.
Do miski przełożyć masło i ucierać z erytrolem około 4 minuty. Następnie dodać po jednym jajku,za każdym razem wymieszać do jego połączenia.
Dodać cukinię ( jeśli będzie bardzo wilgotna odlać sok), oraz przesiać sypkie składniki. Wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i szybko wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Z podanych składników wyszło mi 14 babeczek.
Jadłam już takie i bardzo mi smakowały.
OdpowiedzUsuńTakie muffiinki to ja mogę jeść cały czas.
OdpowiedzUsuńAle doskonały przepis. I to z mojej ulubionej cukinii!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
O matko! Wyglądają cudownie, super puszyste! Ciasta na cukinii mnie też zawsze się udają :-)
OdpowiedzUsuńAleż mnie zaciekawiłaś tym przepisem :D No takich babeczek to jeszcze nie jadłam! Często zastanawiam się co zrobić z cukinii, bo u nas w ogrodzie jest jej aż w nadmiarze. Jak zawsze znajduję u Ciebie najlepsze i najsmaczniejsze inspiracje :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis na przyszły rok, bo w tym nie mamy już dobrych cukinii.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie apetyczne! Mocno czekoladowe i widać, że puszyste...mniammm:)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wykorzystania:)
Dzięki!
Ciekawa wersja muffinek :D
OdpowiedzUsuńThese chocolate zucchini muffins sound absolutely delightful! What a clever way to sneak in some veggies while enjoying a sweet treat. It's great to hear that they were a hit with your girls, even at the races! Thanks for sharing this delicious recipe.
OdpowiedzUsuńI just shared a new post; you are invited to read. Happy weekend!
Uwielbiam wersje na cukinii, bo wychodzą takie bardziej mokre :) U mnie w planach sernik jogurtowy lub sernik dyniowy ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z cukinią. No i są chyba lżejsze niż z czerwoną fasolą?
OdpowiedzUsuńPyszne idealne do kawy 😋☕
OdpowiedzUsuńKocham czekoladowe wypieki. Ciasta na cukinii jeszcze nie próbowałam, ale przymierzam się do babeczek na fasoli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wypieki z cukinią są zawsze tak fajnie wilgotne że muffinki z jej dodatkiem to strzał w dziesiątkę ^_^
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają. Coś wspaniałego na podwieczorek 👍🙂
OdpowiedzUsuń