środa, 9 października 2024

Francuskie rogaliki na bogato

Dzień dobry 🙂 

Na wstępie zaznaczam , że przepis ani trochę nie jest dietetyczny, ale nie mógł być 😉Rogaliki przygotowałam na szkolny kiermasz nazywany u nas słodką przerwą. Cały dochód przeznaczony był na pomoc dla domu dziecka, które ucierpiało w trakcie powodzi. Gdy tylko przeczytaliśmy ten komunikat na stronie szkoły wiadomo było że się włączymy. I tak zaczęło się rozmyślanie co upiec. Zwykle piekę muffinki, więc stwierdziłam że zrobię coś innego. A przecież wszyscy kochają rogaliki, więc wybór padł na rogaliki. Córcia zaniosła do szkoły i mówiła że najszybciej zeszły. Stwierdziła też że moje wypieki były najładniejsze, ale w związku z tym że to moje dziecko to nie do końca obiektywna jest 😁

Udało się zebrać ponad 1300 zł w czasie słodkich przerw w ciągu dwóch dni, tak więc wynik zacny i cieszę się że mam w tym swój udział 🥹




4 płaty ciasta francuskiego 

200 g masy z białego maku 

170 g kremu czekoladowego 

100 g suszonej żurawiny 

100 g orzechów włoskich łuskanych 

1 jajko 

100 g cukru pudru 

2-3 łyżki wrzątku 



Żurawinę i orzechy drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać masę makową, krem i dokładnie wymieszać-najlepiej dłońmi ( nałożyć rękawiczki jednorazowe).

Ciasto rozwinąć i wykroić z niego 5 dużych trójkątów ( najlepiej się sprawdzi nóż do pizzy).

Nałożyć po łyżce masy i delikatnie rozsmarować. Zwinąć rogaliki,od podstawy ku górze. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko wygiąć,aby dać kształt rogalika.

Posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Piec w 190 st około 20-22 minuty do ładnego zrumieniania.

Wyjąć i ostudzić na kratce.

Z cukru pudru i wrzątku zrobić lukier i udekorować rogaliki. Smacznego.









35 komentarzy:

  1. Twoje rogaliki są tak piękne, że na pewno były najsmaczniejsze. Córka miała rację.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Córcia jest bardzo obiektywna bo Twoje rogaliki są naprawdę urodziwe i zrobione faktycznie na bogato:)
    Świetny pomysł na pozyskanie pieniążków na pomoc i dobry wynik!
    Uściski dla Ciebie 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Najważniejsze że dzieciom smakowały, bo to w sumie dla nich wszystko. Także się cieszę, że dzieciaki z naszej szkoły tak się pięknie zaangażowały.
      Serdeczne pozdrowienia 😘

      Usuń
  3. Ja bardzo lubię ciasto francuskie. Nigdy jeszcze nie robiłam w taki sposób.
    Akcja ze szkoły na rzecz potrzebujących wspaniała.👍 Wszystkiego najsmaczniejszego! Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ciasto francuskie praktycznie zawsze jest w lodówce,i w zależności od potrzeby lub nastroju jest na słodko lub na słono.
      Gorące uściski 😘

      Usuń
  4. Bajecznie wyszły a dzieciaki.lubią rogaliki, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo, takie cuda to do kawy by mi się przydały, bo właśnie sobie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko serdecznie zapraszam! Na szczęście Poznań już trochę znasz to trafisz 😉

      Usuń
  6. Pyszności :) Na 11 listopada w sam raz, mimo innego nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy je wstawiłam do piekarnika też pomyślałam o tym dniu. Miło mi że i Ty tak uważasz 😘

      Usuń
  7. Wyglądają przepysznie. Idealne do kawki lub herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak apetycznie, że chętnie bym teraz ekran pogryzła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękniejszego komplementu nie da się już chyba powiedzieć, przepięknie dziękuję! 😘

      Usuń
  9. Cudne rogaliki 👍 jak malowane 😍😋

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ bym sob ie teraz zjadła. Wyglądają fantastycznie, lepiej niż te sklepowe. Mam plan na niedzielę na mini paczki. Zobaczymy czy się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! Ja na weekend szykuje tort bo córcia 13 lat kończy!

      Usuń
  11. Brawo za inicjatywę! I masz rację - gdy jeszcze pracowałam, to zawsze na takich kiermaszach odczuwałam przesyt mufinek i czyhałam na cosik inkszego :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czasem chcę się popróbować nowych smaków. Tylko co przygotować na kolejny kiermasz? 🤔

      Usuń
  12. Wspaniałe te rogaliki i jakie apetyczne i to nadzienie, uwielbiam biały mak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię biały mak, chociaż w swoich wypiekach użyłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni 😉

      Usuń
  13. Ajajaj, coś czuję, że jakbym spróbowała jednego to na tym jednym by się nie skońćzyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My skosztowałaśmy tego przekrojonego do zdjęcia, reszta została szybko zapakowana i dobrze bo też bym duuużo zjadła 😁

      Usuń
  14. Zgadzam się, wszyscy uwielbiają rogaliki – to idealny wybór! Fajnie, że córcia była dumna z Twoich wypieków, a jej komplementy są zawsze na wagę złota. Sama bym takie zjadła, może zrobię jutro przy niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rogaliki wyglądają bajecznie! 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Na bogato! I te nadzienie! Pychotka! Buziaki ♥️

    OdpowiedzUsuń