Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam Was na drugie danie, które przygotowałam z okazji naszej rocznicy ślubu. Ostatnio mało pięke własne pieczywo i nie tylko z powodu mojej diety, ale także z powodu licznych wyjazdów służbowych mojego męża. Ale stwierdziłam że rocznica ślubu,a dokładnie rocznicowe śniadanie musi mieć piękną oprawę więc przygotowałam domowe bułeczki. Chciałam żeby miały wyjątkowy kształt. Kiedyś już próbowałam zrobić bułki w kształcie serca. Wtedy ciasto wykroiłam dużą foremka w kształcie serca, ale podczas pieczenia straciło kształt. Teraz pomyslałam, żeby zrobić je tak jak kiedyś zrobiłam drożdżówki i się udało. Mężowi i córkom się podobały i co ważniejsze smakowały, więc pełen sukces. Serdecznie zapraszam i polecam 🙂
30 g siemienia lnianego
400 g mąki typ 650
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant
Do małej miseczki przedłużyć siemię, zalać go letnią wodą i zostawić na co niemniej godzinę. Następnie odcedzić na sicie.
Do dużej miski przełożyć obie mąki, dodać sól oraz drożdże i wymieszać.
Dodać siemię i ponownie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto.
Wyrabiać około 5 minut, aż będą gładkie i będzie odchodzić od dłoni.
Podziękuj na 10 równych porcji. Każdą uformować w kulkę a następnie rozwałkować i zrolować jak naleśnika.
Złożyć na pół
Od strony złożenia naciąć, ale nie do końca
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułeczki,lekko je rozchylając aby nadać kształt serca.
Wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego ranka wyjąć je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Posypać dół mąka ( najlepiej oprószyć za pomocą siteczka).
Piekarnik rozgrzać do 180 st. W w czasie nagrzewania w piekarniku powinna nagrzewać się głęboka blacha.
Do piekarnika wstawić bułki,a do głębokiej blachy wlać szklankę i szybko zamknąć piekarnik.
Piec 18-20 minut, ostudzić na kratce.
Smacznego
10 szt po około 219 kcal jedna.
Super pomysł na fajny kształt bułek.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńIdealne na romantyczne śniadanko do łóżka 🙂
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
UsuńJaki świetny pomysł z kształtem tych bułek. Super!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWszystkiego najlepszego i kolejnych rocznic, pozdrawiam serdecznie. Bułki super.
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńI bułeczki mogą być pełne uczuć ❤️
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wszystkiego co najlepsze na kolejne wspólne lata!
Pięknie dziękuję 😘
UsuńBardzo apetycznie wygladaja :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🙂
Usuńwyglądają uroczo, takie od serca!
OdpowiedzUsuńTaki był zamysł 😁
UsuńEkstra pomysł i fajnie, że pokazujesz wykonanie krok po kroku!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Ja tak mam że jak czytam instrukcję to czasem kompletnie nie rozumiem co mam zrobić,a jak są zdjęcia to od razu lepiej i dlatego stwierdziłam, że jeśli napiszę coś źle to chociaż zdjęcia wszystko wyjaśnią 😉
UsuńPiękne bułeczki :) Kolejny wspaniały pomysł na inspirujący posiłek! Bardzo mi się podoba, bardzo inspirujesz! Takie śniadanie to coś pięknego, rodzina zadowolona z pewnością, sama chętnie bym schrupała takie miłosne bułeczki :) może i ja mogłabym takie zrobić na naszą rocznicę? Jest dopiero w lutym, więc mam sporo czasu by poćwiczyć :D Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńKochana z pewnością dasz radę,a uśmiech na buziach najbliższych wynagradza trudy 💪
UsuńMoja wnuczka powiedziałaby: "O matko! O jejku! Serduśkowe bułećki!" I ja podzielam jej zdanie - nie tylko super kształt (dzięki za instrukcję), ale także Twoje "serduśko" zapieczone w pysznym cieście...
OdpowiedzUsuńSerduśko zapieczone jest najważniejsze! Oczami wyobraźni widzę jak Matyldzia wypowiada te słowa 😘
UsuńLubię domowe bułeczki. Chętnie zjadła bym kilka twoich 😍
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 🙂
UsuńCały czas próbuję się zebrać do upieczenia własnego pieczywa. Ale zapiszę sobie Twój przepisz, wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak upieczesz pierwszy raz swoje pieczywo to przepadniesz i będziesz stale piec 😁
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki: skład i wygląd. Wszystkiego dobrego dla Was! <3 <3
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję!
Usuńjakie smakowite;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńGratuluję rocznicy! :)
OdpowiedzUsuńA bułeczki w kształcie serca urocze i na pewno smaczne
Bardzo dziękuję 🙂
UsuńA jaka fajna nazwa... serdeczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, aż pobudzają apetyt.
Wszystkiego najlepszego dla Was Monia... wiele lat miłości, radości i szacunku!
Iwonko pięknie dziękuję za wszystkie miłe słowa 😘
UsuńŚwietne są :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję 😀
Usuń👍😋
OdpowiedzUsuń🙂🙂🙂
UsuńJakie piękne bułeczki, na pewno były pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńSuper wyszły, prawdziwie od serducha ^_^
OdpowiedzUsuńI taki był plan 😀
Usuń