Dzień dobry 🙂
Witam Was serdecznie w nowym tygodniu i nowym miesiącu. Zleciał ten luty,na szczęście!, bo dla mnie to nie był dobry miesiąc. Rower wczoraj odebrałam, portfel mi schudł...Ale nie ma się co załamywać,tylko pierś do przodu i walczymy dalej.
Dziś zapraszam Was na krokiety z dodatkiem składnika, który najczęściej mamy w zamrażarce lub w słoiku czyli bigos. Gdy już się znudzi ( chociaż nie wiem czy w ogóle może się znudzić) sam bigos można zawinąć go w naleśnik i pyszny obiad gotowy. Ja panierowania użyłam nachos, ale tradycyjna bułka tarta również się sprawdzi.
Serdecznie polecam i udanego tygodnia Wam życzę 🤩🤩🤩
250 ml mleka
250 ml wody
300 g mąki
Sól - szczypta
1 jajko
3 łyżki oleju
750 g bigosu z tego przepisu Klik
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
150 g chipsów pszennych- nachos
2 jajka
Olej do skrzyni
Bigos odsączyć na sicie. Następnie partiami przekładać na deskę do krojenia i posiekać dosyć drobno. Przełożyć do miski. Dodać natkę oraz bułkę tartą. Wymieszać. Odstawić na bok.
Do miski przelać mleko, dodać wodę i jajko, wstępnie wymieszać. Dodać sól oraz mąkę i zmiksować do połączenia składników,aby nie było grudek. Na koniec dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Odstawić na bok na 15 minut.
Po tym czasie smażyć naleśniki o średnicy 18-20 cm.
Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki bigosu. Boki złożyć do środka, a potem całość zrolować.
Nachos zmiksować w blenderze z ostrzami lub w malakserze. Przesypać do miseczki.
W drugiej misce roztrzepać jajka. Na patelni rozgrzać olej.
Krokiety panierować w jajku i w zmielonych nachosach. Kłaść na rozgrzany olej i obsmażać z każdej strony. Pilnować aby się nie przypaliły. Podawać gorące. Smacznego.
Jakie okazałe te krokiety. Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńCiekawy przepis. Nigdy się z takimi kotletami jeszcze nie spotkałam. Mojej rodzince na pewno by smakowały.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Bigos można przygotować także w wersji bezsmiesniej, kiedyś taki zrobiłam.
Usuńa to ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńW życiu bym nie wpadła na taki pomysł :) Lubię Twojego bloga bo zawsze coś ciekawego wrzucisz
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło że tak piszesz 😘 mój mąż to wielki fan krokietów, więc trzeba sobie jakoś pracę usprawniać 😉
UsuńO, wow. Super przepis. Coś w sam raz dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, mój też bardzo lubi 🙂
UsuńNiby proste ale do głowy by mi nie przyszło, to musi być dobre, przy okazji spróbuję, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i będzie mi bardzo miło 🙂
UsuńNo proszę, nie pomyślałabym, że można naczosy zblendować i jest panierka. A te krokieciki musiały być bardzo syte - bo bigos zacny, widać apetyczne mięsiwo :-D
OdpowiedzUsuńJakaś paczka była otwarta i taka smutna bo nikt nie jadł, więc trzeba było coś zrobić 😁
UsuńPomysł zacny, ale u mnie się nie sprawdzi, bigos schodzi zanim komukolwiek się znudzi ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze!
UsuńSuper pomysł z tym bigosem. Ja wczoraj robiłam krokiety, ale z mięsem :)
OdpowiedzUsuńBigos w słoiku mam, dlatego muszę spróbować ten przepis.
U mnie też zazwyczaj są z mięsem i kapustą, no chyba że zaczynam wymyślać 😁😂
UsuńAle super pomysł. Niezbyt pracochłonny, ale jaki pyszny. Twoje krokiety wyglądają bardzo zachęcająco. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńI o to mi chodziło, żeby było mniej pracy.
UsuńPowiem Ci, że zachwycił mnie ten pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mnie to cieszy Kochana 🙂
UsuńJakie wspaniałe krokiety i superaśny ten pomysł na nadzianie :D
OdpowiedzUsuńIwonko pięknie dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńSuuuuuper! Inna wersja krokietów ze sprytnym wykorzystaniem bigosu:)
OdpowiedzUsuńZamiast tworzyć farsz od podstaw,wystarczy sięgnąć po słoik bigosu( u nas zawsze taki jest na zapasie). Genialnie proste:) dzięki 😘
Bardzo dziękuję, czasem najprostsze pomysły są najlepsze 🙂
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńPomysłowe. Takiej panierki jeszcze nie używałam , wygląda znakomicie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, trzeba było wykorzystać to co już otwarte było 😉
UsuńŚwietny pomysł! Wyglądają pysznie 😍
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia! 🤗
Kasiu Kochana ślicznie dziękuję 😘
UsuńCiekawy pomysł na farsz😊
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam kochana💛🤗