Dzień dobry:)
Był taki czas, kiedy moje córki były malutkie i nikt nie myślał o czymś takim jak Halloween.... ale latka lecą, dziewczyny to już pannice i okazało się że trzeba o tym pomyśleć. Moja starsza córka idzie dzisiaj na taką właśnie imprezę i zapytała czy coś w klimacie upiekę. Jako że nie lubię tych strasznych i krwawych deserów postanowiłam że upiekę jej takie babeczki kapelusze wiedźmy. I tak miałam zatytułować ten przepis Kapelusze Wiedźmy. Ale wtedy rzeczywiście byłby to pomysł tylko na tą okazję,a ja wolę takie przepisy, które można przygotować więcej niż raz w roku. I wtedy dotarło do mnie, że takie na babeczki z kapeluszami mogą sprawdzić się na Andrzejki,Sylwestra czy Karnawał. I dlatego pomysł swój nazwałam babeczki kapelusze czarodziejki łamana na wiedźmy. Córka za 4 godziny idzie z tymi babeczkami do koleżanek, trzymajcie kciuki aby się podobały i przede wszystkim smakowały 🙂a Wy dziś przygotowujecie coś w temacie Halloween? Czekam na pomysły 😀
Ciastka:
300 g mąki
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
Szczypta soli
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki śmietany 30%
Kapelusze:
20 szt upieczonych ciastek
20 wafelków do lodów
400 g czekolady gorzkiej*
3 łyżeczki oleju
Kolorowa posypka - opcjonalnie
Babeczki:
400 g mąki
70 g czekolady w proszku do picia
4 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g jogurtu naturalnego
200 ml oleju
240 g cukru
Krem:
400 g śmietany kremówki
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
Ciastka:
Do dużej miski przełożyć mąkę wraz z cukrem, solą i wanilią. Wymieszać. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Następnie dodać masło i całość posiekać na kruszonkę.
Wysypać na blat i zacząć zagniatać, jeśli będzie utrudnione to dodać śmietanę i dokończyć proces zagniatania. Rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać krążki o średnicy 8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st i piec ciastka około 13 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.Z podanych słów wyszło mi 38 sztuk,a do babeczek potrzeba 20.
Kapelusze :
Wafelki do lodówki w razie konieczności dociąć do odpowiedniego rozmiaru ( ja tak zrobiłam)
W kąpieli wodnej roztopić 100 g czekolady. Dodać 1 łyżeczkę oleju i dokładnie wymieszać.
W czekoladzie maczać ciastka i odkladać na kratkę.
Następnie roztopić resztę czekolady z resztą oleju. Przelać do wysokiej szklanki, którą wstawić do innego naczynia wypełnionego wrzątkiem.
Rożki maczać w czekoladzie, poczekać aż nadmiar spłynie i od razu ustawiać na ciastkach. Całość powtórzyć do wykorzystywania wszystkich składników.
Zanim czekolada zastygnie można udekorować posypką, ale nie jest to konieczne.
* do wykonania kapeluszy ostatecznie użyłam 270 g roztopionego czekolady. 130 g mi zostało, ale sprytnie to wykorzystałam, wypatrujcie pomysłu 😀
Kapelusze wstawić do lodówki.
Babeczki:
Do dużej miski przełożyć mąkę, czekoladę w proszku oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami. Dodać olej i ponownie wymieszać.
Następnie przesiać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia,aby ciasto nie było twarde.
Przelać do foremek na muffinki i piec w 180 st około 22-24 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Krem:
Wieczór przed składaniem babeczek czekoladę zagotować ze śmietaną. Ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wstępnie ubić, dodać mascarpone i ubić na sztywny krem.
Składanie:
Na babeczkę szprycą lub rękawem cukierniczym wycisnąć porcję kremu i ułożyć kapelusz.
Smacznego.