Dzień dobry:)
Kolejna odsłona babki- tym razem drożdżowa w trzech smakach. Aromatyczna,ciut sucha, ale dlatego idealną do maczania w mleku. Zabawy przy jej wykonaniu trochę jest, ale od czasu do czasu trochę zabawy w kuchni każdemu się przyda, zgadzacie się ze mną? A nawet jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie taką babkę. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Ciasto właściwe:
300 g mąki
1 opakowanie drożdży instant
75 g cukru pudru
2 jajka
50 ml mleka
75 g masła
Szczypta soli
Dodatkowo:
Aromat migdałowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka matchy
1 łyżeczka kakao
Mleko rozgrzać, masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, dodać szczyptę soli oraz drożdże. Wymieszać.
W małej miseczce wymieszać jajka z cukrem. Następnie dodać do mąki. Wlać mleko i zacząć wyrabiać ciasto.
Dodać masło i wmieszać go porządnie w ciasto. Gdy masło zostanie wchłonięte przez ciasto, a ciasto jeszcze będzie " mokre " podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą przełożyć do innej miski.
Do jednej porcji dodać aromat oraz mąkę, wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia.
Do drugiej porcji dodać matche i wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Do ostatniej porcji dodać kakao ,ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Czas rośnięcia to około 1,5-2 godzin.
Po tym czasie z każdego koloru uformować 15 małych kuleczek.
Formę z kominem wysmarować masłem i ułożyć kulki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 30 minut.
Po tym czasie wstawić do egzaminu nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra-dół) i piec Oki 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić, uwolnić z formy i oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego.