poniedziałek, 28 marca 2022

Bułki pszenne plecione

Dzień dobry:)

O domowych bułeczkach to już chyba powiedziano wszystko, a na pewno bardzo wiele...Ja tym razem zapragnęłam zrobić " śliczne " bułki i dlatego podjęłam próbę przygotowania bułek plecionych. Okazuje się, że przygotowanie ich jest znacznie prostsze niż się uprzednio wydaje...posunęłabym się nawet do sformułowania, że takie są łatwiejsze w przygotowaniu niż tradycyjne okrągłe. Przynajmniej dla mnie;) sporo wody upłynęło nim nauczyłam się kulać bułeczki;)) a te są idealne na przykład na niedzielne śniadanko, zapraszam:)





1 kg mąki typ 500

150 mleka

250 ml wody 

2 jajka 

2 opakowania drożdży instant 

2 łyżki cukru 

1,5 łyżeczki soli 

4 łyżki oleju 

Dodatkowo:

1 jajko

Sezam


Mleko i wodę wlać do rondelka i lekko podrzać, odstawić na bok. 

Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól, cukier. Wymieszać. Dodać drożdże i jajka, wymieszać. Stopniowo wlewać plyn i wyrabiać ciasto. Gdy skład się połączą to dodać olej i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. U mnie trwało to jakieś 6 minut zagniatania. 

Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na 16 porcji. U mnie jedna porcja ciasta miała dokładnie 98 gram. Każdy kawałek ciasta uformować w długi wałeczek. Zrobić z niego węzeł i luźne końce zapleść- jeden pod spód, a drugi z wierzchu. Bułeczki ułożyć na blachach do pieczenia ( wcześniej wyłożyć je papierem do pieczenia) i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Piec w 180 st ,piekarnik góra-dół, około 30 minut. W połowie pieczenia zmienić ułożenie blacha w piekarniku. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Smacznego. 






12 komentarzy: