Dzień dobry:)
Do świąt już tylko tydzień, dlatego najwyższy czas na sernik. To pierwszy z dwóch serników jakie przygotowałam w tym roku. Trochę pracochłonny ale po pierwsze święta są raz do roku, a po drugie smak wynagradza wszystko. Zapraszam do piekarników;)
Spód makowy:
200 g mielonego maku
1/2 litra mleka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki wiórków kokosowych
4 jajka
100 g erytrolu
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 suszone śliwki
Sernik:
3 jajka
115 g masła
75 g erytrolu
75 g drobnego cukru
1 cytryna
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500 g sera z wiaderku
Galaretka dyniowa:
450 g puree z dyni
1 galaretka pomarańczowa
1/2 szklanki wody
Dekoracja:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
Wiórki kokosowe
Perełki cukrowe
Mleko zagotować i wrzącym zalać mak. Zostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na sito i pozwolić odcieknięcia,około godzinę.
W małej miseczce wymieszać bułkę mąkę, wiórki I proszek. Dodać drobno pokrojone śliwki,odstawić na bok.
Białka oddzielić od żółtek,odstawić na bok. Do żółtek dodać mieszankę cukrów i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać mak i wymieszać. Kolejne są sypkie składniki które również wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy makowej i delikatne wymieszać.
Dwie tortownice- o średnicy 18 i 16 cm wysmarować masłem i wysypać bułką. Nadmiar wyrzucić. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlać ciasto, do większej tortownicy 4 czubate chochle, resztę do małej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i oba spody ostudzić na kratce. Mniejszy zamrozić*, większy odłożyć na bok.
Sernik:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok.
Jajka przełożyć do miski, dodać oba cukry i ucierać na jasny krem przez 2-3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie po łyżce dodawać ser( w temperaturze pokojowej) i mieszać do połączenia. Wmieszać mąkę i na koniec cienką strużką dodawać masło i wymieszać do połączenia.
Tortownice 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia I wylać sernik. Piec w 150 st z termoobiegiem godzinę. Następnie przez godzinę studzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć na blat I ostudzić zupełnie.
Galaretka dyniowa:
Do rondelka przełożyć puree z dyni, dodać wodę I zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i zblendować całość na gładki krem. Ostudzić.
Składanie:
Na paterze ułożyć blat makowej,zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć galaretkę i wyrównać. Ostrożnie ułożyć sernik i wstawić do lodówki na całą noc.
Dekoracja:
Czekoladę połamać, śmietankę doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i zostawić na 2-3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać.
Sernik uwolnić z tortownicy i wylać na wierzch polewę czekoladową. Wygładzić i ułożyć dekoracje według swojego gustu. Smacznego.
* po rozmrożeniu idealnie sprawdzi się jako spód do sernika na zimno.