piątek, 21 listopada 2025

Torcik " kokosowe szaleństwo"

Dzień dobry 🙂 

Za parę godzin zaczyna się weekend i trzeba pomyśleć o czymś słodkim i smacznym. Ja jutro będę piec ciasteczka i ciastko do pracy,a dziś zaproponuję Wam prosty ale jakże urokliwy i smakowity torcik. Ja go przygotowałam już kilka tygodni temu na imieniny męża, ale jakoś nie złożyło się, żeby Wam go pokazać. Ale przecież w nieskończoność nie może część na publikację,a weekend to dobry czas na taki torcik. Zgodzicie się ze mną? U mnie torcik o smaku kokosowym, bo mąż bardzo lubi ten smak, ale sądzę że każdemu posmakuje taka wersja. Ja w każdym razie serdecznie polecam! Udanego weekendu 🥰 




Biszkopt:

4 jajka rozm. M 

4 łyżki mąki pszennej 

4 łyżki mąki ziemniaczanej 

8 łyżek cukru ( ja dałam 4)

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka oleju kokosowego 

Masa z wafelkami kokosowymi:

250 g ricotty 

200 g sera na sernik 

65 g wafelków kokosowych 

3 łyżeczki żelatyny 

5 plastrów ananasa z puszki 

2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:

300 g śmietany kremówki 

1 łyżeczka cukru pudru 

Ok. 350 g cienkich wafelków kokosowych 

5-6 pralin kokosowych 

Wstążka 



Biszkopt:


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki, oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Olej rozpuścić i ostudzić.

Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.

Następnie cienkim strumieniem dodawać olej,stale mieszając.

Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Tortownicę ( dno) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę biszkoptową. Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Odłożyć na bok na całą noc.

Krem z wafelkami:

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

Wafelki zmielić w malakserze lub blenderze z ostrzami. 

Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder i pokruszone wafelki. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie wlewać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników.

Składanie tortu:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć do zalewą z ananasa i nałożyć połowę masy serowej. Ułożyć pokrojonego w kostkę ananasa (2,5 plastra) i umieścić drugi blat. Wykonać takie same czynności jak w przypadku pierwszego blatu. Nałożyć ostatni blat. Wstawić do lodówki na 2- 3 godziny.

Następnie ubić śmietanę na sztywno z odrobiną cukru. Nałożyć cienką warstwą na boki i wierzch tortu. Dookoła ustawić cienkie wafelki i związać torcik wstążką. Na wierzchu zrobić rozetki z pozostałej bitej śmietany. Udekorować pralinkami. Smacznego.












14 komentarzy:

  1. Cudny torcik 😍 udanego weekendu 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co kokosowe. Na pewno torcik smakuje przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiego torciku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie. Cudo. Może się zainspiruję kiedyś. Mój mąż oszalałby ze szczęścia, też uwielbia kokosowe słodkości. ;) Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda smakowicie. Nie przepadam za tortami, ale ten mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O słodki Jezu! Niebo w gębie. 🫣
    Napisz o tym planie coś więcej.😉
    Przyjemnego weekendu 🤗 ♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. No to zaszalałaś Kochana! Cudnie wygląda, i powiem Ci, że zjadłabym teraz kawałeczek do mojej małej czarnej, którą właśnie popijam ;-) A mówię to ja - ta, która nie lubi tortów!!! He he ... Spokojnego weekendu Moniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki wspaniały ^_^ Co tort to coraz apetyczniejszy, aż skali mi kiedyś zabraknie 10/10 daje :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowita jest Twoja kreatywność w kuchni, naprawdę podziwiam! Ciepła na weekend! Uściski. 😘❤️🌹

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla fanów kokosu pomysł idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń