środa, 17 września 2025

Bułki mleczno - maślane ( nocne wyrastanie)

Dzień dobry 🙂 

Jakiś czas nie było pomysłu na domowe pieczywo, więc myślę że najwyższa pora coś zaprezentować. Zapewne już wspomniałam, że bardzo lubię szykować ciasto na chleb czy bułeczki wieczorem,a następnego ranka wypiec. Oczywiście dzieje się tak tylko w sobotę lub w niedzielę ,bo w tygodniu pracuje od 6 rano więc jest to utrudnione zadanie. Nie mówię niemożliwe,bo ja jestem szalona i dałabym radę, ale trzeba mieć jakieś granice 😉 sam przepis prosty,a przy tym smaczny. I ten fortel z wyciśniętym wzorkiem sprawia, że są całkiem urocze 😄 Może się skusicie? Dajcie znać w komentarzach. Udanej środy 😘 




420 g mąki chlebowej typ 750

100 g mleka w proszku 

30 g masła 

260 ml ciepłej wody 

1 opakowanie drożdży instant 

1 łyżeczka soli 

1 płaska łyżeczka cukru 

2 łyżki mleka 


Masło rozpuścić w mikrofali, ostudzić.

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odłożyć na parę minut,aby popracowały.

Do miski przełożyć mąkę,mleko w proszku oraz sól i cukier. Wymieszać. 

Wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać hakiem 5 minut.

Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 3 minuty.

Podzielić ciasto na 8 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie.Oprószyć je mąka za pomocą małego siateczka.

Nacisnąć na środku foremką do ciastek. Przykryć folią lub dużym workiem i włożyć na noc do lodówki.

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki, zostawić na godzinę na blacie. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st ( góra dół), na najniższą półkę włożyć blachę od piekarnika.

Bułki posmarować mlekiem przy pomocy pędzelka. Wstawić do piekarnika i wlać szklankę wrzątku na dolną blachę. Piec 18-20 minut, wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.




 





15 komentarzy:

  1. Nie chcesz ze mną zamieszkać i mi gotować? :D Wyglądają obłędnie :D Zjadłabym!
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one muszą być pyszne. Pojadłabym sobie, oj pojadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają! Mniam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisałam i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ,rumiane bułeczki 🤩👍😋

    OdpowiedzUsuń
  6. No popatrz, tyle człowiek piecze i gotuje, a taki świetny pomysł z foremką nie przyszedł mi do głowy! Zapisuję i dziękuję :-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Wyglądają cudownie, już sobie wyobrażam jak pachną i smakują. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, jakby mi tak ktoś je podał to byłabym w niebie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Zapisałam link do przepisu. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają obłędnie i na pewno tak też smakują. Ale byśmy się nimi zajadali. Ja uwielbiam domowe pieczywko. Najlepiej takie chrupiące albo jeszcze ciepłe. Piotrek tak samo. Nawet suche bułki mu smakują. Ja jestem noga do pieczenia ale może jak będę miała nowy piekarnik to wszystko się zmieni 😁 pozdrawiam serdecznie 🌹

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentują się pięknie i na pewno są smaczne. Świetny ten pomysł z foremkà, muszę go wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie ♥️👍

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowite! zjadłabym z domowymi powidłami:)

    OdpowiedzUsuń