wtorek, 8 lipca 2025

Ogórki małosolne w małych porcjach

Dzień dobry 🙂 

Po długim maratonie ze słodkimi pomysłami pora zrobić przerywnik w postaci czegoś wytrawnego. A co w naszym kraju kojarzy się z latem? Oczywiście ogróki małosolne! Ja za nimi nie szczególnie. Zjem ale szału nie ma. Za to mój mąż jest mega fanem ogórków małosolnych. A że ja lubię sprawiedliwości Mu przyjemność chętnie robię takie ogórki. Tę porcję ze zdjęć zrobiłam zaraz na początku maja. A od tamtej pory to chyba już 4 albo 5 tura jest nastawiona. Ja robię z niedużej porcji ogórków i małych ilościach. Wolę zrobić mniej a częściej żeby nic się nie zmarnowało. Serdecznie zapraszam na przepis i życzę udanego drugiego tygodnia lipca, ponoć ma być wyjątkowo deszczowy..

Buziaki 😘 




12 średniej wielkości ogórków gruntowych 

2 główki czosnku 

1 korzeń chrzanu 

2 pęczki koperku 

1 łyżeczka nasion kolendry 

1 łyżeczka ziela angielskiego 

1 łyżeczka ziarenek pieprzu 

2 łyżki soli 

2 litry wody 

3 słoiki o pojemności 900 ml


Ogórku dokładnie wyszorować i osuszyć.

Do wody dodać sól, wymieszać i zagotować. Po 2 minutach zdjąć z ognia. Odstawić na 10-15 minut 

Do wyparzonych słojów na dno ułożyć 2-3 gałązki koperku, dodać przekrojony na pół czosnek ( nieobrany). Dodać kawałki chrzanu i po trochę przypraw.

Włożyć po 4 ogórki,nie muszą być ściśnięte. Na górze ponownie ułożyć koperek, dać czosnek i chrzan. Zalać przygotowanym roztworem soli. Przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić na blat. Po około 2 dniach można podjąć pierwszą próbę zjedzenia. Smacznego.







40 komentarzy:

  1. Mmmmmn wspaniałe Moni. Kiszone też lubię ale te są takie inne. Fajnie, dziewczyny że porobiłas. Mąż się naje. Moja przyjaciółka to od razu cały zapas na zimę. Raz jej tylko nie wyszły musiała wyrzucić. Ja je uwielbiam.

    Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za odwiedziny 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak średnio lubię ale dla męża zawsze chętnie zrobię 🥰 gorące uściski 😘

      Usuń
  2. Uwielbiam i też często robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w domu pojawiają się od czasu do czasu, ale gdy mama będzie je szykowała następnym razem, to powiem jej, żeby też włożyła do nich taką połówkę czosnku!

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak. Najwięcej ich robię na zimę. Schodzą jak świeże bułki. U nas mogłyby być tylko takie i grzyby...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ogórki małosolne :) nie jestem fanką ogórków kiszonych, ale małosolne mogłabym jeść w dużych ilościach, szczególnie te domowe :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę kiszone. Ale domowe małosolne też od czasu do czasu zjem 😃

      Usuń
  6. Małosolne nie dla mnie ale kiszone uwielbiam, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ogóreczki małosolne. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ogórki najlepiej zajada się w zimie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz a mnie małosolne kojarzą się z wiosną i latem,a z zimą nie 😉

      Usuń
  9. No ja to jestem istny smakosz takich małosolnych 😀 Od momentu, kiedy tylko pojawiają się w sprzedaży (w rozsądnej cenie) robię po 2 słoiczki na każdy weekend. Zjadamy z mężem takie jeszcze zielone, pachnące koperkiem i czosnkiem ... Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak ta rozsądna cena to bardzo ważny aspekt u mnie także 😂
      Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  10. A ja jestem szczęśliwą posiadaczką własnych ogórków i robię je już od początków czerwca. A teraz wekuję. Życzę sukcesów w przetwórstwie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to pyszna zimą u Ciebie będzie Kochana! Gorące pozdrowienia 🙂

      Usuń
  11. Uwielbiam ogórki pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam małosolne :D Idealne do obiadu.
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja lubię dodać do sosu pomidorowego do makaronu.

      Usuń
  13. Pysznie, ogórki małosolne to jeden z najlepszych smaków lata. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy najlepszy ale na pewno bardzo kojarzy się z latem 😃

      Usuń
  14. Uwielbiam ogórki małosolne. Latem są u nas obowiązkowe. Są świetne na kanapki, jako dodatek do obiadu lub po prostu do chrupania na zdrowie! 😁💚 Przesyłam uściski 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli więcej jest fanów tych ogórków. Chyba muszę zrewidować swoje podejście do nich 😉
      Udanego weekendu 🙂

      Usuń
  15. Już nie mogę się doczekać! Moje już rosną. Dziękuję za przepis. Serdeczności.🫶

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z własnej uprawy to dopiero będą smakować! Buziaki 9

      Usuń
  16. Dokładnie takie małe porcje robimy, bo lubimy bardzo małosolne, ale że szybko kisną to małe porcje są w sam raz :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ogórki małosolne to taki nasz polski klasyk :-) U mnie zawsze w domu rodzinnym robił je tata :-) cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu się nie robiło,ja zaczęłam gdy sama bardzo wciągnęłam się w gotowanie.

      Usuń
  18. Uwielbiam takie ogóreczki, a już tak dawno ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychota, chociaż ja lubię bardziej ukiszone, ale mój mąż uwielbia takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to u Was tak jak u nas jeśli chodzi 9 smaki na małosolne 😃

      Usuń
  20. U nas zawsze muszą być 😋

    OdpowiedzUsuń